Twentse Achterhoek?

Een jaar geleden verhuisden wij van Rotterdam naar Twente. Menig Rijnmond-bewoner die meende iets te weten van de geografie voorbij Utrecht wenste ons het beste toe in de Achterhoek. Na enkele pogingen ben ik opgehouden uit te leggen dat Twente in Overijssel ligt, in tegenstelling tot de Achterhoek, die ten zuiden van Twente onderdeel vormt van Gelderland.

Deze herinnering kwam terug toen ik de recensie van een concert van de Almelose country-zangeres Ilse de Lange las (NRC Handelsblad, 5 oktober). De recensent meldde dat zij met Achterhoeks accent de zaal bedankte. Almelo ligt in Twente, dus dat zal een Twents accent geweest zijn.

Wat leert ons dit? In de perceptie van de Randstedeling begint voorbij Utrecht de Achterhoek. Een groot gebied onvermijdelijk associaties als `achterafgelegen' en `achtergebleven' oproepend. Als emigrant kan ik de achtergeblevenen echter melden dat het aan de andere kant van Utrecht goed toeven is. Veel verschillende streken elk met een eigen karakter, die het verdienen bij hun eigen naam te worden genoemd.

    • Arnold Schriemer