Telefooncel KPN weg van NS-station

De telefooncellen van KPN Telecom verdwijnen van de stations van de Nederlandse Spoorwegen. Telfort, een gezamenlijke onderneming van de NS en British Telecom, zal eigen cellen gaan exploiteren.

Een NS-woordvoerder bevestigt dat met Telfort overeenstemming is bereikt. De NS hebben het contract met KPN in juli opgezegd.

Vanaf 1 januari volgend jaar worden de KPN-cellen geleidelijk vervangen door die van Telfort.

KPN heeft vorig jaar het starttarief (de prijs van de eerste tik) voor het bellen vanuit cellen op stations verhoogd van een naar twee kwartjes, zonder gebruikers daarvan op de hoogte te stellen. Toezichthouder Opta op de markt voor telecommunicatie verbood dit, omdat de exploitatie van telefooncellen een dienst was die KPN wettelijk was opgedragen. Een van de verplichtingen die daaruit voortvloeien is dat de beltarieven tussen telefooncellen niet mogen verschillen. KPN reageerde daarop door de exploitatie van telefooncellen buiten de concessie te plaatsen, en kon daardoor het hogere tarief handhaven.

Volgens de NS heeft deze kwestie niets te maken met de keuze voor een andere partner. “Wij doen nu eenvoudig zaken met een gelieerd bedrijf.' Of Telfort het starttarief van twee kwartjes zal handhaven kan de NS-woordvoerder niet zeggen. “Wij hebbben de intentie samen te werken. Verder is hierover nog niets bekend.'