TARTE A LA BROUSSE (1)

Dagverse schapen- of geitenkaas met de consistentie van kwark is een Provençaalse specialiteit die in het plaatselijke dialect brousso wordt genoemd en in het Frans brousse. Als nagerecht wordt brousse vaak gegeten met witte suiker en dunne room bij een verse vruchtensalade. Maar zijn zoetste bestemming vindt deze kaas in een taart. Voor die lekkernij gebruiken Provençalen liefst brousse van geitenmelk omdat die meer smaak heeft dan die van schapenmelk. Van alle zogenoemde verse geitenkazen die in Nederland verkrijgbaar zijn, benadert Chavrine (in een piramidevormig kuipje) nog het meest de frisheid van dagverse brousse zoals ik die van het voorjaar in de Provence kocht op een markt bij een stoppelbaardig mannetje die zelf ook naar geit rook. Next best voor deze taart is het in plastic verpakte smalle, cilindervormige geitenkaasje chèvre de Bellay. Met een kleine aanpassing vanwege een andere consistentie van voornoemde verse geitenkaasjes, maakt een mens in dit land toch een heel verrukkelijke tarte à la brousse naar het recept van een Franse parfumeur, die de smaak van de Provence in zijn neus heeft zitten.

Bereiding: Maal bloem, boter, suiker en zout in een foodprocessor tot een fijnkruimig mengsel. Voeg 3 eetlepels losgeklopt ei toe en laat de machine draaien tot het deeg samenklontert; voeg zonodig nog 1 eetlepel ijskoud water toe. (Roer 1 theelepel water door de rest van het ei en bewaar dit eierglazuur afgedekt met folie.) Neem het deeg uit de kom, voeg het bijeen tot een bal en leg het tussen twee grote en met bloem bestoven vellen plastic folie. Rol het deeg uit tot een lap van circa 30 cm doorsnede.

Vet een taartvorm van 22 cm doorsnede dun met boter in en stuif er een waasje bloem over. Bekleed de vorm met het deeg, snijd overhangend deeg af door de deegroller over de rand te rollen, en zet de vorm, afgedekt met folie, minimaal 1 uur (of tot gebruik) onderin de ijskast. Voeg de deegafsnijdsels bijeen, rol het deeg op dezelfde manier dun uit en snijd het in smalle repen. Bewaar ze, tussen folie, onderin de ijskast tot gebruik. (wordt vervolgd)

    • Florine Boucher