Tabakswinkels weren kinderen

Kinderen onder de zestien jaar kunnen vanaf 1 december geen sigaretten meer kopen. Dat hebben de 60.000 winkels waar tabak te koop is met elkaar afgesproken in een convenant. De detailhandel hoopt dat de overheid nu afziet van een wettelijk verbod op de verkoop van tabak aan jongeren tot achttien jaar. Het voorstel daartoe ligt bij de Raad van State en belandt waarschijnlijk nog dit jaar bij de Tweede Kamer.

“Er is in de Kamer wat twijfel gerezen over die wet' zegt een woordvoerster van de supermarktorganisatie CBL, een van de vier ondertekenaars van het convenant. “In praktijk is een wettelijk verbod voor 18 jaar niet realistisch en moeilijk te controleren. Dan krijg je toestanden bij de kassa, waar soms werknemers zitten die zelf ook jonger zijn dan achttien jaar. De leeftijdsgrens van 16 jaar blijkt wel te werken. Daar hebben we ervaring mee bij de zelfregulering voor de verkoop van alcohol. We verkopen geen alcohol aan jongeren tot zestien jaar.'

De coordinatie van de vrijwillige beperking ligt bij het pas opgerichte Platform Verkooppunten Tabak, een initiatief van de brancheorganisaties van tabaksspeciaalzaken, benzinestations horeca en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Vanaf 1 december hangt bij de kassa's van de leden een sticker die duidelijk maakt dat geen tabak aan mensen van onder de zestien wordt verkocht. Sigarettenautomaten die buiten hangen worden weggehaald, zo hebben de exploitanten beloofd. De Stichting Volksgezondheid en Roken ziet geen heil in een leeftijdsgrens bij verkoop van tabaksartikelen. “Wettelijke regels hebben geen zin omdat de naleving ervan niet is te controleren en een vrijwillige regeling is nog minder effctief', zegt B. de Blij van de stichting. Hij pleit voor minder reclame en hogere accijns.