Schadevergoeding Ecuadoraanse

AMSTERDAM, 20 OKT. Het ministerie van Defensie heeft de Ecuadoraanse vrouw die mogelijk op Schiphol is verkracht door een wachtmeester van de marechaussee, een schadevergoeding toegekend van 10.000 gulden. Dit bedrag had haar raadsman, B. Snoeij, geeist.

De advocaat kreeg tot zijn verrassing snel te horen dat de schadevergoeding was toegekend. De vrouw krijgt het geld voor de dagen dat ze onterecht heeft vastgezeten en voor de geleden immateriele schade. Het ministerie van Defensie vindt de zaak zo ernstig dat overgegaan is tot betaling van het bedrag, aldus een woordvoerder. Het betreft een voorschot op een eventuele hogere claim.

De 32-jarige vrouw kwam donderdag 17 september aan op Schiphol. Ze verklaarde dertig dagen in Nederland te willen blijven, maar ze had niet genoeg geld op zak. Daarom mocht ze niet als toerist het land in. Ze werd in het passantenverblijf geplaatst in afwachting van uitzetting. Daar werd ze opgehaald door een man in uniform, een 23-jarige wachtmeester. Die nam haar mee naar een toilet, waar hij haar zou hebben verkracht. De vrouw deed een dag later aangifte. In afwachting van een onderzoek door de rijksrecherche werd ze ruim een week vastgehouden in het Grenshospitium.

Toen de rijksrecherche de man aanhield, bracht de marechaussee naar buiten dat de wachtmeester de verkrachting had bekend. Maar dit bleek niet het geval, want de man had alleen verklaard dat hij geslachtsgemeenschap met de vrouw had gehad. Van verkrachting zou geen sprake zijn geweest. Het openbaar ministerie in Arnhem, waar militairen en marechaussees worden berecht, heeft nog geen beslissing genomen over strafrechtelijke vervolging.