Rebellie in Georgie lijkt te zijn bedwongen

In het westen van Georgie hebben gisteren muitende militairen zich na een revolte van een dag overgegeven. Bij de korte opstand vielen vijf doden vier aan de kant van de rebellen en een aan de kant van het regeringsleger. De leider van de opstand is op de vlucht.

Kort voordat de rebellen zich overgaven lieten ze twee regeringsfunctionarissen vrij die ze in gijzeling hadden genomen. Ook ontruimden ze een dorp dat ze hadden bezet. De leiders van de korte opstand zullen voor de rechter worden gebracht op beschuldiging van verraad.

De opstand begon gisterochtend in alle vroegte, toen tweehonderd soldaten in de stad Senaki hun kazerne overnamen en met tien buitgemaakte tanks en enkele pantserwagens en een vijftigtal machinegeweren koers zetten in de richting van Tbilisi. President Edoeard Sjevardnadze bracht daarop het leger in staat van paraatheid. Troepen die de rebellen tegemoettrokken moesten nabij de stad Koetaisi inbinden en zich terugtrekken voor de muiters, die het dorp Goebi, op tien kilometer van Koetaisi, bezetten. De opstandelingen kregen er versterking van rond vijftig burgers. De doden vielen tijdens een korte schermutseling, waarbij een tank van de opstandelingen met vier inzittenden werd vernietigd.

Bij onderhandelingen besloten de muiters uiteindelijk de wapens neer te leggen en terug te keren naar hun kazerne. “Georgie is aan een burgeroorlog ontsnapt', zo zei de gouverneur van de westelijke regio waar de muiterij uitbrak, Teimoeraz Sjasjiasjvili. President Sjevardnadze zelf verdedigde het militaire ingrijpen tegen de muiters met het argument dat hij niet kon toestaan dat goedbewapende opstandelingen Koetaisi - de tweede stad van het land - zouden binnentrekken.

De opstand werd geleid door de nog voortvluchtige Akaki Eliava, een ex-commandant van Sjevardnadzes voorganger Zviad Gamsachoerdia, die in 1993 gewapenderhand trachtte weer aan de macht te komen en die eind december van dat jaar stierf, volgens de officiele lezing door zelfmoord. Zijn volgelingen zijn verbitterde tegenstanders van Sjevardnadze. Volgens de president zaten Gamsachoerdia's aanhangers in februari van dit jaar achter een moordaanslag op Sjevardnadze. (AP)