Pinochet verzet zich met kracht

De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet heeft in een eerste openbare reactie na zijn arrestatie, dit weekeinde in Londen, gezegd zich met kracht tegen uitlevering aan Spanje te zullen verzetten.

“Elke poging hem het Verenigd Koninkrijk uit te zetten, zal resoluut worden bestreden' aldus Pinochets Londense advocaat gisteren. “Zowel hij als zijn familie vertrouwt er op dat dat succesvol zal zijn.'

Volgens Britse juristen kan Pinochet de procedure in allerlei stadia en bij verscheidene rechters aanvechten, onder meer met het argument dat het uitleveringsverdrag een uitzondering maakt voor `politieke misdaden'. Het is zelfs denkbaar dat het Hogerhuis zich over de zaak moet uitspreken.

Volgens Pinochets advocaat was het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte van Pinochets komst en heeft het zijn verblijf goedgekeurd. De Chileense ambassadeur in Londen Mario Artaza heeft gisteren een formeel protest ingediend tegen de arrestatie van Pinochet, die als Chileens senator in eigen land immuniteit geniet en op een diplomatiek paspoort reist.

De Britse hoogleraar Internationale betrekkingen, Paul Wilkinson, noemde het gisteren tegenover de BBC echter “zeer onwaarschijnlijk' dat hij in Groot-Brittannie immuniteit kan opeisen. Het internationaal recht verleent die aan staatshoofden en regeringsleiders op staatsbezoek en aan geaccrediteerde diplomaten. Maar niet aan oud-staatshoofden op een buitenlands prive-bezoek aldus Wilkinson.

Spanje heeft 40 dagen de tijd om een verzoek tot uitlevering te doen. Hoewel de Britse minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw, heeft gezegd zo'n verzoek “alleen op de feiten' te zullen beoordelen, is Pinochets uitlevering een politieke beslissing ook formeel omdat Straw het laatste woord heeft. De regering moet afwegen of zij de relatie met Chili op het spel wil zetten. De landen hebben nauwe handelsrelaties en Chili geldt als bondgenoot bij het steekspel met Argentinie om de Falkland-archipel.