Organon wil hulp justitie bij opsporing; Handel illegale anabolen

ROTTERDAM, 20 OKT. Producenten van illegale anabole steroiden worden door het openbaar ministerie niet opgespoord en vervolgd ondanks verzoeken hiertoe van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Duitse justitie en het farmaceutisch bedrijf Organon.

Dit zegt woordvoerder B. Oddens van Organon. Volgens hem meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg “eens in de paar weken' een vondst van “duizenden ampullen illegaal geproduceerde anabole steroiden' aan het OM. Volgens de Inspectie gaat het om zeven tot tien vangsten per jaar, van enkele tientallen tot honderdduizend ampullen per keer. Het openbaar ministerie zou de zaken seponeren wegen “gebrek aan prioriteit'. De Inspectie “betreurt' dat.

De Duitste justitie heeft in een grootschalig onderzoek naar vervalste anabole steroiden “honderdduizenden ampullen' gevonden en vastgesteld dat deze in Nederland zijn geproduceerd. Het gaat volgens Organon om een omvangrijke criminele organisatie. Het farmaceutisch bedrijf werkt mee aan het Duitse onderzoek. Het OM zou echter, ondanks een verzoek van de Duitse justitie, geen assistentie verlenen.

Volgens het OM zijn de straffen op het aanbieden van valse geneesmiddelen “erg laag'. De Wet op de geneesmiddelenvoorziening kent een maximale straf van zes maanden hechtenis. “Dat beperkt ook onze opsporingsmogelijkheden', zegt een woordvoerder van het OM. “We zijn nu bezig te kijken hoe we dit probleem op een creatieve manier kunnen aanpakken.'

Volgens de woordvoerder is een rapport over illegale doping in mei besproken in het college van procureurs-generaal, waarna in de zomer is overlegd met de Inspectie voor de Gezondsheidszorg. “Er wordt nu een werkgroep geformeerd. We zijn nog niet op stoom, maar we vragen ons inmiddels wel af of we niet te beperkt bezig zijn geweest', aldus de woordvoerder. Als schade aan de gezondheid kan worden aangetoond, zijn verschillende artikelen uit het Wetboek van Strafrecht van toepassing.

“Dan vallen de straffen veel hoger uit.'

Organon wil graag met het OM en de Inspectie om de tafel gaan zitten om het probleem aan te pakken. “Wij vinden de illegale steroiden vervelend en zorgwekkend. Ze misbruiken onze merknaam om een soort degelijkheid aan te tonen', aldus Oddens.

Het farmaceutisch bedrijf Schering in Weesp ondersteunt de oproep van Organon, al wordt het bedrijf minder geregeld met vervalste producten geconfronteerd. “Het is sporadisch, maar elk misbruik is ernstig', aldus directeur P. Hazenberg.

Naar schatting 35.000 Nederlanders maken gebruik van prestatieverhogende middelen, bleek vorig jaar uit een grootschalig onderzoek naar doping.