Oppositie in Macedonie stevent af op grote winst

Bij de parlementsverkiezingen van het afgelopen weekeinde in Macedonie lijken de nationalisten een grote zege te hebben geboekt. Zelf spreken ze van een politieke aardverschuiving.

Officieel zijn er nog geen uitslagen bekendgemaakt; vanochtend was nog geen driekwart van de stemmen geteld. Maar de nationalistische VMRO-DPMNE (Democratische partij van Nationale Eenheid van Macedonie) liet zich gisteravond al triomfantelijk uit. Ze liet weten te rekenen op een absolute meerderheid in het nieuwe Macedonische parlement voor de coalitie die ze is aangegaan met het Democratisch Alternatief (DA). Ljupco Georgijevski, de leider van de VMRO, zei dat “de mensen voor verandering hebben gestemd' en dat “een bladzij is omgeslagen'. Volgens hem heeft de coalitie van de VMRO en het DA in de eerste ronde al 44 van de 120 zetels veroverd en zijn in de districten waar op 1 november in een tweede ronde moet worden gestemd, 23 kandidaten van zijn coalitie favoriet. “We zullen makkelijk meer dan de helft van het parlement veroveren in de tweede ronde', zei Vasil Tupurkovski, leider van het DA (en voor 1991 namens Macedonie lid van het Joegoslavische staatspresidium).

In het Macedonische kiessysteem worden 85 van de 120 zetels gevuld volgens het districtenstelsel. De resterende 35 zetels worden proportioneel verdeeld over de partijen die meer dan vijf procent van de stemmen hebben gehaald.

De sociaal-democraten, die Macedonie sinds de onafhankelijkheid hebben bestuurd, hebben hun nederlaag nog niet toegegeven. Partijwoordvoerster Radmila Sekerinska zei gisteravond dat “we de strijd nog niet hebben verloren' zolang de tweede ronde nog moet worden gehouden. Volgens haar heeft de coalitie VMRO-DA in de eerste ronde niet 44 maar slechts twintig zetels veroverd, tegen zestien voor de sociaal-democraten. Waarnemers houden het er op dat de rechts-liberale coalitie ver voor ligt, maar dat het nog niet duidelijk is of ze een absolute meerderheid behaalt.

De VMRO is de afgelopen jaren niet in het parlement vertegenwoordigd geweest, omdat ze de vorige verkiezingen boycotte.

De coalitie van de twee belangrijkste partijen van de Albanese minderheid lijkt in de eerste ronde twintig zetels te hebben veroverd. De coalitie bestaat uit een gematigde partij, die sinds de onafhankelijkheid deel heeft uitgemaakt van de regerende coalitie, en uit een radicale partij die tegen regeringsverantwoordelijkheid is.

De VMRO heeft in het verleden ultra-nationalistische en anti-Albanese standpunten ingenomen. Gisteren bood Georgijevski de Albanezen zetels in een coalitieregering aan, mocht de VMRO de zege in de tweede ronde bestendigen. (Reuters, AP, AFP)