Nieuwe megafusie van supermarkten in VS

De Amerikaanse supermarktketen Kroger gaat Fred Meyer overnemen in een transactie ter waarde van 13 miljard dollar (24 miljard gulden). Hierdoor ontstaat de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten. Het Nederlandse Ahold blijft in omzet gemeten de vijfde keten in de VS.

De bedrijven maakten de overname, die geheel in aandelen geschiedt gisteren bekend. De combinatie heeft een jaaromzet van 43 miljard dollar (80 miljard gulden), 2.200 winkels in 31 staten en zal werk bieden aan 300.000 man. Kroger zei dat de overname vanaf volgend jaar een positief effect zal hebben voor de winst per aandeel. De fusie moet jaarlijkse besparingen van 225 miljoen dollar opleveren vanaf het derde jaar.

De transactie wordt gedreven door kostenbesparingen. De gisteren aangekondigde transactie maakt deel uit van een grote consolidatie in de Amerikaanse supermarktindustrie. Supermarktbedrijven worden steeds groter en de concurrentie is fel, dus de marges staan voortdurend onder druk. Dit jaar zijn er al overnames gedaan voor in totaal 26 miljard dollar.

Een van de spelers op de Amerikaanse markt is Ahold dat in mei dit jaar de overname van Giant Food Inc. bekendmaakte voor 2,7 miljard dollar. Ahold is de grootste supermarktketen aan de Amerikaanse oostkust. Voorts nam Safeway vorige week Dominick's over voor 1,4 miljard dollar en twee maanden geleden maakten Albertson en American Stores bekend dat ze samengaan in een transactie van 11,7 miljard dollar.

Kroger is gevestigd in Cincinnati, Ohio en heeft veel zaken in het middenwesten en het zuidoosten. Fred Meyer zetelt in Portland, Oregon en heeft zijn supermarkten vooral in het westen. De twee bedrijven vullen elkaar goed aan en concurreren alleen rechtstreeks met elkaar in de staat Arizona.

De nieuwe topman van het bedrijf, dat nu weer de grootste is nadat het die positie even had moeten afstaan aan Albertson's, wordt Joseph Pichler. Robert Miller, topman bij Fred Meyer, wordt de tweede man.

Pichler sprak gisteren van een “perfecte combinatie'. Volgens Miller overlappen de bedrijven elkaar alleen in de steden Tucson en Phoenix. Pichler wees erop dat de combinatie van de twee bedrijven in 33 stedelijke markten in de VS de marktleider of de nummer twee is. De filosofie van zowel Kroger als Fred Meyer, die allebei flink op het overnamepad zijn geweest, is om locaal management de vrije hand te laten en ook de merknaam te handhaven. Alleen op het gebied van distributie en logistiek zal een centrale management zich sterk doen gelden.

Kroger biedt een aandeel Kroger voor elk aandeel Fred Meyer, waardoor de Fred-Meyeraandeelhouders 38 procent van het nieuwe bedrijf zullen bezitten. De koers van Kroger verloor op Wall Street gisteren 3 5/16 en het aandeel Fred Meyer verloor 4 13/16. Sommigen wijten dat aan de enorme schuld van 8 miljard dollar die het nieuwe bedrijf in de boeken heeft staan. Andere analisten waren daar niet bezorgd over en wezen erop dat de aandelen afgelopen vrijdag op basis van geruchten sterk waren gestegen: buy on the rumor sell on the news. Beleggers hadden ingekocht op dat gerucht en verkochten nu met winst.

    • Lucas Ligtenberg