Mislukte machtsgreep van Excelsior

Archivaris Nol Baars wist zich alleen nog te herinneren dat hij voor zijn 166 goals in dienst van Excelsior slechts 236 wedstrijden nodig had en dat hij daarmee clubtopscorer is. Maar hoe lang het was geleden dat de derde betaaldvoetbalclub van Rotterdam bovenaan had gestaan in de eerste divisie? Dat zou wel eens in 1989 kunnen zijn geweest, onder leiding van oud-Feyenoorder Joop van Daele, mijmerde de oude garde op Woudestein.

De geschiedenis had gisteravond moeten herleven. Maar uitgerekend tegen Haarlem presenteerde Excelsior zich weer als de oud-papierclub van weleer.

In de stromende regen won de hekkensluiter verrassend met 2-1. Het was een aandoenlijk beeld: ongeveer 34 supporters uit Haarlem-Noord die de uitgelaten spelers stuk voor stuk de hand schudden. Excelsior mag als de nummer 4 van de eerste divisie blijven dromen van de eerste periodetitel. Daartoe moet op 12 november worden gewonnen van Go Ahead Eagles. Het is zelfs voor bejaarde fans even wennen dat Excelsior niet tegen Haarlem speelt in de marge van het betaalde voetbal. Oude kranten hoeven in Kralingen niet meer te worden verzameld om Excelsior in leven te houden sinds de eerstedivisionist min of meer als satellietclub van de grote buurman Feyenoord fungeert.

Onder de welgeteld 2053 toeschouwers bevond zich dan ook de technische staf van Feyenoord. Het is echter de charme van Excelsior dat ook Leo Beenhakker een klein stoeltje moet zoeken op de tochtige hoofdtribune, want de renovatie van het kleine stadion is slechts voor de helft voltooid. Vips krijgen bij Excelsior nog geen speciale behandeling, al zal ook dat niet lang meer duren. Voorzitter Martin de Jager is momenteel in onderhandeling met de gemeente. De club heeft 5 miljoen gulden nodig om twee nieuwe tribunes te bouwen.

Met een bescheiden begroting van 3,5 miljoen gulden kan Excelsior zich dan ook geen forse salarissen permitteren. “Maar als een speler bij ons 80.000 gulden wil verdienen en wij kunnen slechts 50.000 gulden betalen, springt Feyenoord bij', vertelde De Jager. In ruil voor die donaties kan Feyenoord onmiddellijk talenten van Excelsior opeisen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

Zo verdwenen vorig seizoen de verdedigers Ferry de Haan en Christian Gyan naar de Kuip. Omgekeerd werden talenten als Ellery Cairo en de Oostenrijkse jeugdinternational Volker Kahraman bij Excelsior gestald om te rijpen voor het grote werk.

Zelfs een speler uit de Ajax-school, Michael van der Kruis, tracht zijn opleiding te voltooien bij Excelsior, dat op last van Feyenoord met drie spitsen speelt. Twee oud-internationals, coach Adri Koster en zijn assistent Mario Been, constateerden gisteravond echter dat hun spelers verstijfden bij het perspectief van een machtsgreep in de eerste divisie. Met zijn 34 jaar voelt Been zich nog een met de spelers en ondanks zijn kapotte knieen zal de voormalige middenvelder van Feyenoord deze week ongetwijfeld enige lessen van Willem van Hanegem in praktijk brengen.

Want hoe reageerde zijn oude mentor als Been weer eens een onemanshow wilde opvoeren? “Dan schopte hij me op de training in zes stukken. Elke dag probeer ik de jonge jongens te behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt. Het is onbegrijpelijk dat onze linkerspits Raymond de Waard hardop gaat roepen dat de topclubs zitten te slapen. Ik vrees dat hij zich door zijn manager het hoofd op hol laat brengen, want die jongen doet normaal gesproken zijn mond niet open. Maar als het gebeurt, komt er iets doms uit. Helaas weet De Waard zelf niet hoe goed hij kan zijn.'

Been weet uit ervaring hoe moeilijk het is van een Pietje Bell-imago af te komen. “Ik herken mezelf het meest in Kahraman' zegt hij, met een biertje in zijn hand. “Ik durf te beweren dat Volker een geniale speler is. Waarom speelt hij dan niet wekelijks? Net als ik vroeger blinkt hij alleen uit aan de bal en weigert hij in dienst van het elftal te spelen. De ene week een 8, de volgende week een 3. Maar dat joch is pas 19 jaar, bij Excelsior mag hij nog grillig zijn.' Coach Adri Koster, fijntjes glimlachend: “Uiteindelijk mag het geen verschil meer maken of hij voor 2000 mensen op Woudestein speelt of voor 25.000 in de Kuip.'

    • Robèrt Misset