Minister Sharon bruuskeert Arafat

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Ariel Sharon, heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat gisteravond in Wye Plantation geen hand willen geven. “Daar komt de generaal', zei premier Benjamin Netanyahu toen Sharon in de deuropening van de kamer verscheen waar president Clinton en Israelische en Palestijnse onderhandelaars reeds plaats hadden genomen.

Volgens radio Israel strekte Arafat zijn rug en bracht hij de militaire groet. Sharon negeerde dit gebaar van de Palestijnse leider en ging met grote stappen aan hem voorbij. Voor zijn vertrek naar Wye Plantation zei Sharon dat hij de hand van de “terrorist' Arafat niet zou drukken. Het uitblijven van een verzoeningsgebaar van Sharon tekent de zure sfeer waarin de Amerikaans-Israelisch-Palestijnse top na de handgranaataanslag van gisteren in Beersheba is beland. De ondervraging van de Palestijnse dader uit Hebron heeft uitgewezen dat hij in opdracht van Hamas handelde. Vanmorgen werden nog 27 gewonden in Beersheba verpleegd.

Volgens de politie voldoet de dader niet aan het stereotype van de Hamas-terrorist. Palestijnse bronnen zeggen vandaag dat de aanslag werd uitgevoerd door de 29-jarige Rajab Sarsur, een vader van vijf kinderen uit Hebron. Ook het gooien van handgranaten (in plaats van het uitvoeren van zelfmoordaanslagen) wijst op een veranderde tactiek van Hamas. Politie en leger stellen zich in op deze nieuwe situatie. Op meer Hamas-aanslagen de komende dagen wordt gerekend. Sjeik Ahmed Yassin, de leider van Hamas heeft gisteren gezegd dat de Palestijnen het recht hebben tegen de Israelische bezetting te vechten.

Tegen deze achtergrond heeft Netanyahu gisteren de agenda in Wye Plantation beperkt tot veiligheidskwesties. De Israelische leider weerstond druk van de rechtervleugel van zijn regeringscoalitie naar aanleiding van de aanslag in Beersheba onmiddellijk naar Israel terug te keren. Netanyahu en Arafat gaven echter wel een gezamenlijke verklaring uit waarin zij verklaarden de terreur te zullen bestrijden en waarin ze het belang van vrede onderstreepten.

Israelische correspondenten haalden leden van de Israelische delegatie aan die gisteravond van een impasse en mogelijk mislukken van de top spraken. President Clinton doet de komende twee dagen een uiterste persoonlijke inspanning om de top voor een debacle te behoeden. Met Netanyahu en Arafat kwam hij gisteravond overeen dat een laatste intensieve inspanning zal worden gedaan om een overeenkomst mogelijk te maken. Daartoe heeft hij een bezoek aan Californie afgezegd. Netanyahu heeft gezegd dat hij zal streven naar een volledige overeenkomst met de Palestijnen. Als dat niet mogelijk is stuurt hij aan op een deelakkoord.

Een eerdere Israelische poging tijdens de top het daarbij voorlopig te laten, stuitte op fel Palestijns verzet. De aanslag in Beersheba heeft echter de Israelische onderhandelingspositie tegenover de Palestijnen versterkt. Het is daarom volgens Israelische bronnen in Wye Plantation niet uitgesloten dat er een deelakkoord uit de bus komt om het prestige van Clinton te redden. Volgens Israelische bronnen is het zelfs mogelijk dat de zieke koning Hussein van Jordanie door Clinton zal worden uitgenodigd naar Wye Plantation te komen. Ook wordt gespeculeerd over de komst van de Egyptische president Mubarak en van de Israelische president Weizman.

Hussein speelde een beslissende rol in de moeilijke onderhandelingen twee jaar geleden over het akkoord van Hebron. De aan kanker lijdende vorst ondergaat chemotherapie in een Amerikaans ziekenhuis. Kaal en vermagerd ontving hij daar enkele dagen geleden Sharon.

    • Salomon Bouman