Meer import EU nodig uit crisislanden; VS levert harde kritiek:

De Europese Unie moet haar markten meer openstellen voor staal uit Rusland en auto's uit Japan. Daarmee kan Europa volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky een bijdrage leveren aan de oplossing van de economische crisis in die landen.

Meer export naar de EU zou ook de druk op de negatieve Amerikaanse handelsbalans verlichten. De EU houdt de markt volgens Barshefsky via allerlei beperkende maatregelen grotendeels gesloten voor Russisch staal. Door gebrek aan afzet kan de Russische economie moeilijk uit het slop raken. Hetzelfde geldt voor de import van Japanse auto's. De EU wil die pas eind volgend jaar zo goed als volledig vrijgeven.

Barshefsky drong er gisteren in Brussel bij ontmoetingen met verschillende Europese commissarissen op aan de markt nu al geheel te openen. “De staten die het hardst door de crisis zijn geraakt, moeten in staat zijn te exporteren', aldus de handelsvertegenwoordiger. “Anders geraken we nooit uit deze economische situatie.'

Volgens Barshefsky laat de VS twee maal zoveel Russisch staal toe als de EU. De import van staal in de EU is sinds begin dit jaar wel met vijf miljoen ton gestegen, maar over de hele linie loopt Europa nog achter. Barshefsky: “De basis in de EU voor import is veel smaller. Op dit terrein kan de EU nog veel goedmaken.'

De handelsbalans van de EU zal voor 1998 zo goed als in evenwicht zijn. In de VS bedraagt het tekort dit jaar volgens de minister 240 miljard dollar. Als Japan en Rusland niet meer naar de EU kunnen exporteren, stijgt het tekort voor de VS volgend jaar tot 300 miljard.

Barshefsky hekelde verder opnieuw de Europese weigering om Amerikaans rundvlees toe te laten, omdat daarin vijf verschillende soorten hormonen zijn gebruikt. Volgens internationale wetenschappers is er geen bewijs dat deze hormonen schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Toch schort de EU de import nog steeds op, in afwachting van nieuwe studies.

“Europa mag studeren wat het wil', zo zei Barshefsky. “Dat doet het al tien jaar. Veel nieuwe bewijzen zullen niet te vinden zijn. Maar in de tussentijd moet de markt wel gewoon open.' Zij wees in dat verband op uitspraken van een geschillenpanel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), dat de VS al eerder in het gelijk stelde. (ANP)