`Leuren met voetballers slavernij'

ANTWERPEN, 20 OKT. De Belgische makelaar bij wie op verzoek van de FIOD vorige week een huiszoeking werd verricht, wordt ook onderzocht wegens mensenhandel. Ook Standard Luik kreeg op verzoek van de FIOD bezoek van de politie.

Zelf vergelijkt hij zich steevast met een pedofiel. Want voetbalmakelaars en pedofielen staan volgens Louis de Vries (51) “samen op de onderste sport van de maatschappelijke ladder'. Het verschil is alleen, zo heeft De Vries in verschillende interviews laten weten, dat alleen pedofielen “zich boos maken om die vergelijking'.

De Vries geldt in Belgie als een van de weinige voetbalmakelaars die op een fatsoenlijke wijze zijn vak uitoefent. De voormalige manager van popartiesten en de man die Tina Turner en Joe Cocker naar Belgie bracht, is tegenwoordig vooral bekend als succesvol voetbalmakelaar en ijveraar voor een nette bedrijfstak. Hij heeft een groot kantoor aan de Louisa Marialei in Antwerpen en is oprichter van de internationale associatie van voetbalmakelaars die beunhazen moet weren.

En uitgerekend bij De Vries - die deze week voor zaken in de VS verblijft - kwamen precies een week geleden “met groot machtsvertoon' agenten van de gerechtelijke politie binnenvallen. Op verzoek van de fiscale recherche (FIOD) uit Nederland werd er huiszoeking verricht. Nou ja, huiszoeking is eigenlijk een veel te groot woord, zegt de advocaat van De Vries, R. van Jole. Toen duidelijk werd dat het openbaar ministerie in Rotterdam een onderzoek deed naar mogelijke fiscale vergrijpen van de voetbalclub Feyenoord in Nederland, zijn in alle redelijkheid de relevante stukken “overhandigd'.

De Vries, die in de Vlaamse pers Feyenoord-voorzitter J. van den Herik “mijn vriend' noemt en ook veel zaken doet met Ajax en Roda JC, heeft Feyenoord vooral geholpen bij het aantrekken van voetballer Geoffrey Claeys en de spits van Standard Luik, Aurelio Vidmar in 1995. In die zaak is door Feyenoord naar verluidt een extra bedrag aan de transfersom toegevoegd dat als vergoeding diende voor Vidmar.

Het is een van de kwesties die de FIOD uitzoekt.

Van Jole noemt het een “grote schande' dat net de naam van De Vries is uitgelekt. Terwijl hij juist een van de weinige bonafide makelaars is. En het is helemaal schandalig dat nu bekend wordt dat De Vries onderzocht wordt wegens mensenhandel. Terwijl dat een “ongelooflijk irrelevante kwestie' is en maar een heel klein onderdeel van een groot geheim onderzoek dat zich in Belgie vooral op vele andere, malafide voetbalmakelaars richt.

Nadat de voorzitter van de Ethiopische voetbalbond vorig jaar “smeekte' twee Ethiopische spelers mee te nemen om ze in Belgie te laten voetballen, heeft een medewerker van het kantoor van De Vries - “met veel expertise in Afrika' - de voetballers meegenomen. Na een rondgang bij Beerschot, Racing Genk en Standard Luik kwam een van hen - de ander ging terug - terecht bij voetbalclub Lokeren.

“All verplaatsings -en logieskosten zijn door De Vries betaald maar op een gegeven moment is de Ethiopier van de aardbol verdwenen', aldus Van Jole. Later bleek hij volgens hem te zijn `geadopteerd' door een actiegroep tegen discriminatie uit Gent die uiteindelijk een klacht heeft ingediend hetgeen uitmondde in een onderzoek naar mensenhandel.

Hoogleraar arbeidsrecht in Leuven en sportrechtdeskundige, R. Blanpain, juicht het onderzoek naar mensenhandel toe. “Net als in de prostitutie of in de kinderhandel is het een schande dat `makelaars' met voetballers uit Oost-Europa of Afrika gaan lopen leuren om ze hier te verkopen. Het is gewoon slavernij.'

Blanpain, door Van Jole een `rode ridder' genoemd “die de voetballerij kapot wil maken', heeft eerder dit jaar de parketten van Brugge en Antwerpen gevraagd een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de activiteiten van voetbalmakelaars.

“Die De Vries lijkt me nog wel een degelijke man maar er lopen hier te veel makelaars rond die mensen zien als koopwaar. Dat men een vergoeding wil voor het leveren van diensten is ok, verkoop is strafbaar.'

De Belgische zaak is in handen van de `arbeidsauditeur'. Dat is een officier van justitie die speciaal belast is met onderzoeken naar inbreuken op het gebied van het arbeids- of sociale zekerheidsrecht. “Die makelaars moeten gecontroleerd worden. Ze moeten niet op individuele basis kunnen handelen bij het naar Europa brengen van spelers', zegt Blanpain.

Een woordvoerder van de vereniging voor contractspelers in Nederland (VVCS), de vakbond van voetbalprofs, noemt het onderzoek in Belgie “heel boeiend'. Volgens de VVCS is er in Nederland nog nooit discussie ontstaan over de vraag of handel in voetballers niet eigenlijk gewoon mensenhandel is.

De persofficier van het Rotterdamse OM, C. de Kimpe, zegt dat het onderzoek naar Feyenoord zich vooralsnog richt op fiscale acpecten. “Hoewel het wel interessant kan zijn om te kijken of het transfersysteem in de sport juridisch toelaatbaar is.'

Een dergelijk onderzoek valt echter buiten de deskundigheid van de FIOD. De fiscale rechercheurs zijn nu druk doende de vele inbeslaggenomen stukken door te nemen. Er is volgens Belgische bronnen op veel meer plekken huiszoeking verricht dan tot nu toe bekend werd. Zo is ook de club Standard Luik bezocht en een zakelijk adres van de voorzitter van die club. Een woordvoerder van de Luikse club kon vanochtend geen reactie geven.

Inmiddels zouden ook verscheidene spelers van Feyenoord zijn gehoord over de strafrechtelijke fiscale vergrijpen waarvan hun club wordt verdacht.

Het OM en de advocaat van Feyenoord, J. Mentink, willen hier verder niet op ingaan. Het openbaar ministerie laat wel weten dat het onderzoek naar Feyenoord om verdenkingen van ernstige strafbare feiten gaat en dat de lezing van Mentink - dat het in feite om een onnozel interpretatiegeschil gaat van de belastingwetgeving - geheel voor rekening van de advocaat is. “Wij zullen in de rechtszaal pas gaan discussieren', zegt De Kimpe.

    • Marcel Haenen