Geen steunbetuiging NOC aan Samaranch

De overkoepelende nationale sportbond NOC*NSF zal niet op korte termijn tegemoetkomen aan de wens van Anton Geesink om een loyaliteitsverklaring te versturen aan het Internationaal Olympisch Comite (IOC) en zijn voorzitter Juan Antonio Samaranch.

De oud-judoka, die zowel bestuurslid is van NOC*NSF als het IOC, had gisteren om zo'n steunverklaring gevraagd naar aanleiding van de rechtszaak die W. Huibregtsen aanspande tegen de Volkskrant. In de zaak maakte de oud-voorzitter van NOC*NSF vorige week dinsdag duidelijk dat hij bij de Olympische Winterspelen in Nagano in een vraaggesprek met de Volkskrant niet kroonprins Willem-Alexander een judas had genoemd maar Samaranch. Naar aanleiding van het interview trad Huibregtsen af. Geesink deed zijn verzoek naar aanleiding van vragen die hij afgelopen weekeinde kreeg gesteld tijdens de algemene vergadering van de club van de internationale sportfederaties (GAISF) in Monte Carlo.

NOC*NSF herhaalde gisteren nog eens het bestuursstandpunt van 10 februari: “Het bestuur van NOC*NSF betreurt de opschudding die is ontstaan na publicatie van een artikel van journalist Hans van Wissen in de Volkskrant en distantieert zich van de inhoud van dat artikel.' Volgens woordvoeder M.J. Min is het onmogelijk om voor de eerstvolgende bestuursvergadering, in de tweede week van november, met een verklaring te komen.

“Volgens ons wordt bij het IOC helemaal niet getwijfeld aan onze loyaliteit', zegt Min. “Hooguit aan de geloofwaardigheid van Huibregtsen.' Interim-voorzitter J. van der Reijden heeft Samaranch een brief gestuurd waarin hij nogmaals uitlegt dat het bestuur van NOC*NSF niets te maken heeft met de argumenten van de verschillende partijen in de zaak-Huibregtsen en daar evenmin invloed op uitoefent.

Anton Geesink zegt te kunnen leven met de reactie van NOC*NSF. “Of ze er in Lausanne bij het IOC ook mee kunnen leven, hoor ik later wel.'