Dupuis kandidaat VVD Eerste Kamer

De Leidse hoogleraren H.M. Dupuis en U. Rosenthal zijn door de VVD op een verkiesbare plaats gezet voor de Eerste Kamer. De ethica Dupuis staat als hoogste nieuwkomer op plaats 6, de bestuurskundige Rosenthal op plaats 12. De oud-bevelhebber van de strijdkrachten, H.A. Couzy, komt niet voor op de ontwerp-kandidatenlijst van het hoofdbestuur. Couzy was kandidaat gesteld door de Haagse afdeling van de VVD.

Ook op een verkiesbare plaats staat P. Swenker, directeur bij de landelijke vereniging van artsen in dienstverband (14), de Groningse hoogleraar bedrijfskunde E.M. Kneppers-Heynert (16) en P. Snoep, voorzitter van de raad van bestuur van de Koninklijke Grolsch (19). De VVD heeft nu 23 zetels in de Eerste Kamer. Dat aantal is gebaseerd op de hoge uitkomst van de Statenverkiezingen van 1995 toen de VVD de grootste partij werd. Op basis van de huidige opiniepeilingen zou de VVD uitkomen op 18 a 19 zetels. Een onzekere factor daarbij is de opkomst, die bij Statenverkiezingen fors lager is dan bij verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Nummer een op de ontwerp-kandidatenlijst is F. Korthals Altes, de voorzitter van de Eerste Kamer. Tweede is fractievoorzitter L. Ginjaar en derde H. Wiegel. De afdelingen van de VVD kunnen de volgorde nog wijzigen. De partij stelt de definitieve volgorde volgend jaar maart vast.

Het hoofdbestuur heeft Europarlementarier C. Wiebenga op de eerste plaats gezet van de lijst voor het Europees Parlement. J. Maaten secretaris-generaal bij de Liberale Internationale, is de eerst verkiesbare nieuwkomer (op plaats 4). K. Groenveld, directeur van het wetenschappelijk instituut van de VVD, is de eerste opvolger (op plaats 7).