Dag

O heerlijk efumisme: 'aandachtswijk'. Zo wordt de sociaal zwakke buurt in het Brabantse Vlijmen aangeduid, waarin op 2 september van dit jaar een rassenrel uitbrak. De media berichtten over een Afghaans asielzoekersgezin (weduwe Aslami met vijf kinderen) dat bedreigd en gediscrimineerd werd door de buren, het koppel Dorien de Wit en haar vriend Johan en aanhang.

Maar was het wel een rassenrel, of was het eerder een volledig uit de hand gelopen burenruzie waarbij de buurt passief toekeek? Bij de Bossche politierechter blijkt de werkelijkheid weer eens zo troebel als dikke soep.

Het Afghaanse gezin, twee jaar eerder gevlucht, kwam een jaar geleden in de Jan Tooropstraat in Vlijmen wonen. Volgens Ali, de 17-jarige zoon van mevrouw Aslami, zou de buurt meteen met pesterijen hebben gereageerd.

In hoeverre was het de buurt?

Tijdens de rechtzaak lijkt het vooral om enkele beruchte families te gaan. Op 2 september escaleerde de situatie. Er ontstond een confrontatie tussen Ali - die het buurmeisje met verkrachting zou hebben bedreigd - en de buren. Het eindigde ermee dat Ali door Wilco, een broer van Dorien, en door Johan en diens broer Theo werd mishandeld.

“Wacht maar op mijn vriend”, zou Dorien de Wit hebben gezegd, “die maakt ze allemaal dood”. Ze heeft later in De Telegraaf discriminerende opmerkingen gemaakt, vindt de officier van justitie. Over zwarten die maar overlast bezorgen met hun smerige etensluchtjes. En tegen een tv- ploeg had ze gezegd dat drie buitenlandse gezinnen in die straat wel genoeg was.

Dat laatste lijkt nog niet eens zo'n onverstandige opmerking. Want ook bij mij als toeschouwer rijst steeds het in zijn hoofd gehaald om dit kwetsbare Afghaanse gezin naast deze weinig fijngevoelige Brabantse familie te droppen? Het ging toch om een 'aandachtswijk'?

De gevolgen hadden verschrikkelijk kunnen zijn, temeer omdat de politie veel te laat ter plekke was. Maar het is meegevallen: alleen Ali kreeg wat klappen en schoppen.

De rechter geeft werkstraffen aan Dorien en haar vriend Johan, maar legt vijf maanden gevangenisstraf op aan Wilco, de agressiefste van het stel. “Heb ik deze straf aan de publiciteit te danken of aan het rechtssysteem?” vraagt Wilco, “ik ben goed kwaad.” “Dat bent u altijd al, heb ik begrepen”, zegt de rechter.

    • Frits Abrahams