Bankers Trust in beeld bij Deutsche

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is verkennende besprekingen begonnen over de aankoop van de Amerikaanse branchegenoot Bankers Trust. Dat heeft de Britse krant Financial Times vanochtend gemeld.

Als het overleg slaagt, wordt het de grootste overneming van een Amerikaanse bank door een buitenlandse financiele instelling in de geschiedenis. Deutsche Bank probeert al enige tijd een zakenbank in de VS te verwerven. Ook Lehman Brothers is eerder als kandidaat genoemd. Een poging JP Morgan over te nemen zou de afgelopen zomer zijn mislukt.

Bankers Trust staat zevende op de ranglijst van Amerikaanse banken. De instelling is relatief goedkoop geworden doordat de beurskoers de laatste tijd scherp is gedaald onder invloed van de malaise op de internationale financiele markten. De beurswaarde van Bankers Trust bedraagt nog maar 5,5 miljard dollar, niet meer dan de waarde die in de boeken van de bank staat. Dat betekent dat de bank zonder betaling van goodwill (meerwaarde) in handen van Deutsche Bank zou komen.

Volgens de Financial Times zijn de besprekingen tussen de Duitse en Amerikaanse bank pas in een verkennende fase. “Maar het lijkt wel degelijk tot iets te leiden', aldus een betrokkene. De twee banken willen zelf geen enkel commentaar geven op de berichten. Bankers Trust en Deutsche Bank zouden volgens waarnemers een goede combinatie vormen omdat de Amerikanen zich vooral richten op kleinere, snelgroeiende bedrijven, terwijl Deutsche Bank meer de gevestigde concerns als klant heeft.

Veel Amerikaanse zakenbanken bevinden zich momenteel in een moeilijke fase. Vele hebben schade geleden door hun investeringen in Azie, Latijns Amerika en Rusland waar de financiele markten grote klappen hebben gekregen. De situatie voor Bankers Trust is nog eens extra pijnlijk omdat deze bank betrokken is bij de schuldensanering (3,6 miljard dollar) van de risicovolle investeringsmaatschappij Long Term Capital Management.

Deze incidenten hebben het vertrouwen van beleggers ernstig beschadigd. Onlangs verklaarde Bankers Trust voor 875 miljoen dollar aan kredieten aan deze zogeheten hedge funds te hebben uitstaan.

Ook aan Deutsche Bank is de malaise in de financiele wereld niet voorbijgegaan. Begin deze maand maakte de grootste bank van Duitsland bekend dat de derde kwartaalcijfers weliswaar positief zijn, maar op een veel lager niveau liggen dan de eerste twee kwartalen van dit jaar. Bankers Trust komt donderdag met de kwartaalcijfers en nu al is duidelijk dat de bank rode cijfers zal presenteren.