Bank LTCB wil nationalisatie

De Long Term Credit Bank of Japan (LTCB) zal deze week een verzoek om nationalisatie indienen bij de overheid, nu de autoriteiten de bank gisteren hebben geinformeerd dat zij feitelijk insolvabel is. Dit hebben Japanse media vandaag gemeld. Overheid en LTCB hebben zelf nog geen mededelingen van deze strekking gedaan.

Bij een verzoek om tijdelijke nationalisatie zal de overheid de aandelen van de LTCB opkopen om de bank te herstructuren en eventueel in de toekomst weer door te verkopen. Het Japanse parlement heeft eerder deze maand na lang touwtrekken tussen oppositie en regering wetten aangenomen die dit mogelijk maken.

Parlementsleden van de oppositie hebben vandaag een aanklacht wegens fraude van de leiding van de LTCB ingediend bij justitie. De politici menen dat de LTCB dit jaar ruim 1,5 miljard gulden heeft geleend aan een gelieerde financieringsmaatschappij terwijl duidelijk was dat het geld nimmer zou kunnen worden terugbetaald.

De laatste tijd is in de Japanse pers uitgebreid geschreven over verdenkingen dat de LTCB bovendien oninbare leningen bij brievenbusondernemingen heeft verborgen. Een krant heeft voormalige directeuren geciteerd die stellen dat het ministerie van Financien van deze praktijken bovendien al sinds twee jaar op de hoogte is.

De huidige insolvabiliteit van de LTCB is het gevolg van de waardedaling van de beurs van Tokio. Aandelen vormen een belangrijk onderdeel van het eigen vermogen van Japanse banken. Volgens overheidsbronnen geciteerd in de Japanse pers, had de LTCB per eind september een boekverlies van ruim 400 miljard yen (6,2 miljard gulden) op haar aandelenbezit. Juist om dergelijke boekverliezen te ontwijken heeft de Japanse regering eerder dit jaar besloten banken toe te staan hun aandelenbezit voor aankoopwaarde op te voeren. Bij een dergelijke berekening zou de LTCB ook nu nog solvabel zijn. Aandelen LTCB zakten afgelopen vrijdag al naar een recorddiepte van 3 yen (ruim 4 cent).

De Financial Times bericht vandaag dat het dit jaar nieuw opgerichte Financial Supervisory Agency de controle op de boeken van banken wil verscherpen.

Reden is de stroom aan berichten over verborgen slechte leningen die naar buiten komt zodra een instelling problemen heeft, zoals nu de LTCB en een jaar geleden effectenhuis Yamaichi. Ook de eerdere arrestaties van bankinspecteurs wegens het ontvangen van gunsten van financiele instellingen hebben aangetoond dat er veel schort aan de controle van de Japanse overheid.

    • Hans van der Lugt