Baan opnieuw lager op stille beurs

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs hebben het vertrouwen in softwarefonds Baan nog niet herwonnen. In reactie op de media-aandacht voor de financiele malaise bij de voormalige beursfavoriet daalde de koers van het aandeel vanochtend 4,8 procent (een gulden) naar 20 gulden. Gisteren verloor de koers al 6,25 procent.

De stemming op de beurs werd gekenmerkt door stilte. Gestimuleerd door winst op Wall Street en Tokio opende de graadmeter van de belangrijkste beurskoersen, de AEX-index, bijna tien punten hoger. Rond het middaguur klom de graadmeter naar een winst van 14,65 punten (1,6 procent) op 956,09. “De omzetten zijn bedroevend', klaagde een handelaar. “Gisteren was het bij opening ook al weinig soeps, maar nu is echt niks.'

De beurshandel kijkt hunkerend uit naar bedrijfsnieuws. Morgen publiceert Polygram zijn resultaten over het derde kwartaal waarmee het een reeks andere grote beursfondsen voorgaat. Donderdag volgt Philips. “Misschien zorgen die cijfers voor nieuwe inspiratie' suggereerde de handelaar.

Polygram verloor vanochtend 0,70 gulden op 101,50 gulden. Beleggers wantrouwen de vertraging van de overname van het belang van 75 procent van Philips door het Canadese Seagram. Seagram biedt 115 gulden per aandeel. Analisten verwachten dat Polygram over het derde kwartaal een nettowinst van 70 miljoen gulden zal melden. Vorig jaar in dezelfde periode, was dat nog 85 miljoen gulden.

Philips daalde 0,40 gulden op 104,60 gulden. Beleggers verwachten dat Philips duidelijkheid zal verschaffen over de toekomst van PCC, de kwakkelende gezamenlijke onderneming van Philips en het Amerikaanse Lucent, die mobiele telefoons produceert. Volgens geruchten zou Lucent de samenwerking met Philips willen verbreken.

Analisten gaan ervan uit dat Philips een kwartaalwinst van circa 450 miljoen gulden zal melden. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar bedroeg dat resultaat 721 miljoen gulden.

KLM wist zich als een van de weinige hoofdfondsen aan de slapte te onttrekken.

De daling van de kerosineprijzen en de bijna een cent hogere dollarkoers deden de KLM-aandelen met 4,7 procent (2,40 gulden) stijgen naar 53,30 gulden. Ook Numico, dat flink gaat investeren in onderzoek naar nieuwe producten, boekte winst: 2 gulden op 68,70 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index sloot onder invloed van gunstige kwartaalcijfers gisteren 49,69 punten hoger op 8466,45 punten.

TOKIO De koersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vandaag voor de derde achtereenvolgende handelsdag flink hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 240,85 punten (1,77 procent) tot 13.808,05 punten.