ZAPMAN

We gaan frobelen. Pak een schaar en knip dit stukje tekst uit tot en met de vierde alinea. Begin onder het Zapman-logo en hou op bij: Zo nu zijn we er wel zo'n beetje.

Rintje Ritsma heeft een sponsor die hem het hele jaar door betaalt. Een zeepmerk. En dat zullen we weten. Elke keer dat we Rintje door het beeld zien flitsen moeten een paar van onze hersencellen achter het logo van het zeepmerk blijven haken. Zo zitten sponsors nou eenmaal in elkaar. De eerste moet nog geboren worden die de zak geld overhandigt met de woorden: `Zo jongen, hiermee kun je weer even voort. Sport er maar lekker van. En denk erom: het blijft tussen ons.'

Soms komt Rintje uit voor Nederland. Dan rijdt hij in een rood-wit-blauw pak onder auspicien van de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond, de KNSB. Die heeft zelf een sponsor, meerdere sponsors nog wel. Ook achter hun logo's moeten onze hersenen blijven haken.

Zo, nu zijn we er wel zo'n beetje. Knippen tot hier. Mocht er geen schaar in de buurt zijn, trek er dan met een viltstift een rechthoek omheen. Het gaat even om het idee.

We hebben nu een stukje krant voor ons van 9 bij 5 centimeter, in totaal 45 vierkante centimeter. Zo groot is het lapje dat het zeepmerk op Rintjes rood-wit-blauwe schaatspak mag plakken. Op zijn rechterborst en nergens anders. Daar zijn ze bij de KNSB al frobelend op uitgekomen.

Niemand zal het zeepmerk op Rintje's rechterborst zien zitten als hij voorovergebogen door het beeld schiet. Een zijkant zou beter zijn, op een arm of een been. Maar de ledematen zijn al bezet. Daar zitten de lapjes waarop de sponsors van de KNSB uiting geven aan hun commerciele gevoelens.

Wat kan het bommen wie waar zijn lapje plakt. Die hele sponsoring is een grote wassen neus. Een kleine groep vooraanstaanden wordt er rijk van, dat is alles. Het sporten op zich gaat zonder sponsoring net zo goed.

Maar goed, als je dan zonodig eigentijds met het bedrijfsleven in zee wil, wind er dan geen doekjes om. En doe het met een beetje flair. Wanneer zo'n jongen uitkomt voor Nederland, hijs hem in een lichtblauwe zeepflacon. Met ter hoogte van zijn rechterborst een oranje lapje ter grootte van 45 vierkante centimeter.

    • Hans Aarsman