Toolex voorspelt forse winstdaling

Toolex International, producent van cd-productiemachines en optische apparatuur, heeft vanochtend een winstwaarschuwing gegeven. Het bedrijf, sinds tweeenhalf jaar genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, verwacht dit jaar “een aanzienlijk lagere' nettowinst te behalen dan de 40,3 miljoen gulden van 1997. In het op de beurs gehanteerde jargon komt dat neer op een teruggang met 30 tot 45 procent.

Door de crisis in Azie ontving het bedrijf het derde kwartaal nauwelijks nieuwe orders. De vijf belangrijkste muziekuitgevers in die regio stellen hun opdrachten uit. De lagere Amerikaanse dollar had ook een negatief effect op het nettoresultaat in het derde kwartaal.

Verder speelt de moeizame integratie van Toolex Alpha het moederbedrijf parten. De reorganisatie bij deze Zweedse dochter, die tot op heden twintig arbeidsplaatsen kostte, pakt duurder uit dan verwacht en ze is nog niet afgerond. Als gevolg van de problemen bij dit bedrijf is P. Liss, bestuurder van Toolex International en directeur van Toolex Alpha, met onmiddellijke ingang opgestapt.

Toolex International wordt sinds vorig jaar geleid door L. Dielesen. Hij nam het roer over nadat zijn bedrijf ODME uit Veldhoven in de groep was ondergebracht. In ruil daarvoor verwierf Dielesen onder meer een belang van bijna 14 procent in de onderneming.

Toolex International, zoals de naam van de groep sinds een jaar luidt, ging in mei 1996 als Toolex Alpha naar de Amsterdamse effectenbeurs. De introductieprijs werd toen vastgesteld op ruim 35 gulden. De koers dook direct omlaag. Begin dit jaar krabbelde het fonds op door betere omzetcijfers dankzij de introductie van DVD (Digital Video Disc), een schijfje met een zeer grote opslagcapaciteit voor digitale informatie. Hierop steeg de koers naar het record van 44,70 gulden.

Tegenvallende halfjaarcijfers zorgden in augustus voor een koersval van 35 procent naar 25 gulden. Toolex meldde een halvering van de omzet in Azie. Nu haalt het bedrijf nog maar 27 procent van zijn omzet uit Azie.

Vanochtend verloor het fonds nog eens 10 procent van zijn waarde; de koers daalde met 1,50 gulden tot een dieptepunt van 13,50 gulden.