Tientallen gewond bij aanslag in Israel; Top Wye Plantation in delicate fase

Bij een aanslag met handgranaten op het busstation in de Israelische stad Beersheba zijn vanmorgen 59 mensen gewond geraakt van wie twee ernstig.

De aanslag viel samen met de topontmoeting tussen de Israelische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat, die in het Amerikaanse Wye Plantation proberen een akkoord te sluiten over een Israelische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever. Netanyahu zei meteen dat “de aanslag de Israelische positie onderstreept dat Arafat intensief moet strijden tegen het terrorisme'.

De politie heeft een Palestijn uit Hebron gearresteerd die ervan wordt verdacht bij de aanslag betrokken te zijn geweest. De directeur van het busstation zei vanmorgen dat hij reeds enkele weken geleden door de veiligheidsdienst Shin-Beth is gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag.

In Wye Plantation veroordeelde Ahmed Tibi, de Israelisch-Arabische raadgever van Arafat de aanslag vanmorgen. Evenals de Israelische president Ezer Weizman was hij van mening dat de aanslag tot doel heeft de onderhandelingen te torpederen. Leiders van de rechtervleugel in de regeringscoalitie en van de kolonisten hebben vanmorgen Netanyahu opgeroepen om de besprekingen die plaatshebben onder auspicien van de Amerikaanse president Bill Clinton, onmiddellijk af te breken. “Het doorgaan van de onderhandelingen in Wye Plantation lokt nog meer aanslagen uit', zei Uzi Landau (Likud) de voorzitter van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie.

De top in Wye Plantation, die gisteren met ten minste een dag werd verlengd, bevindt zich in een delicate fase. De Israelische media maken melding van scherpe verbale schermutselingen tussen Netanyahu en Arafat, onder andere over het gebruik van de benaming Judea en Samaria door Netanyahu voor de Westelijke Jordaanoever en de uitlevering van Palestijnse terroristen aan Israel door het Palestijnse Gezag.

De verslaggeving in de Israelische media over de top wekt de indruk dat president Clinton meer begrip heeft voor de Palestijnse standpunten dan voor de Israelische eisen. Volgens Ma'ariv heeft Clinton tegen Netanyahu gezegd dat “de keuze tussen een ontploffing en hoop' in handen van de Israelische leider ligt.

Met de komst van de Amerikaanse vice-president Al Gore naar Wye Plantation is de Amerikaanse druk op de Israelische en Palestijnse delegaties vergroot. De meningsverschillen concentreren zich rond de verdere Israelische terugtrekking, vrijlating van Palestijnse gevangenen en uitbreiding van nederzettingen. Wederzijds wantrouwen is echter volgens Israelische analisten het voornaamste struikelblok voor de Amerikanen bij hun pogingen Netanyahu en Arafat ertoe te brengen historische beslissingen te nemen die een einde aan het Israelisch-Palestijns conflict zouden kunnen maken. Indien er geen volledige overeenkomst uit de bus komt, zouden de partijen een nieuwe deeloplossing kunnen vinden, of, volgens het somberste scenario, de top met een gezamenlijke verklaring afsluiten.

    • Salomon Bouman