Talibaan verliezen strategische stad

De coalitie van tegenstanders van de Talibaan in Afghanistan heeft afgelopen weekeinde de strategische stad Taloqan in het noorden van het land heroverd. Het Afghaanse islamitische persbureau AIP heeft dat zaterdag in Pakistan bekend gemaakt.

Volgens het persbureau zijn de strijders van de Talibaan na gevechten in de nacht van vrijdag op zaterdag uit Taloqan, de hoofstad van de provincie Takhar, verjaagd door het leger van de oppositie onder leiding van generaal Masood. Zegslieden van de Talibaan hebben het bericht tegenover het persbureau Reuters bevestigd. Volgens oppositie-woordvoerders hebben de soldaten van generaal Masood ook elders in de provincie Kunduz terrein gewonnen op de Talibaan, maar die berichten zijn van de zijde van de Talibaan niet bevestigd.

Zowel in het noorden van Afhanistan als in de buurt van de hoofdstad Kabul hebben zich de afgelopen dagen hevige gevechten voorgedaan. Een woordvoerder van generaal Masood zei gisteren dat het oppositieleger er in is geslaagd om een nieuw tegenoffensief van de Talibaan ten noorden van Kabul af te slaan. De gevechten zouden vooral plaats vinden bij de strategisch gelegen Salang-pas. Bij de gevechten om de pas, die eerder werd heroverd op de Talibaan, zouden bijna honderd Talibaan-strijders zijn gedood en meer dan honderd gewond zijn geraakt.

De Talibaan-regering, die ongeveer negentig procent van Afghanistan onder haar controle heeft, heeft afgelopen zaterdag bekend gemaakt dat 26 Iraanse gevangenen in de zuidelijke stad Kandahar zijn vrijgelaten en per vliegtuig zijn teruggestuurd naar Teheran. De hoogste leider van de Talibaan, mullah Mohammad Omar, had vorige week woensdag beloofd de gevangenen vrij te laten na gesprekken met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi. (Reuters, AFP)