Servische politie rukt uit in Kosovo; Belgrado riskeert NAVO-luchtaanval

In Kosovo is een colonne tanks, pantserwagens en vrachtwagens van de Servische politie uitgerukt, kennelijk op weg naar een gebied waar de afgelopen dagen door het Kosovo Bevrijdingsleger drie Servische politiemannen zijn gedood.

Het Servische bewind loopt met de politie-actie het risico door de NAVO met bombardementen op de vingers te worden getikt. De NAVO eist - op straffe van luchtacties - dat Belgrado de eisen van de VN in de Kosovo-crisis nakomt. Een van die eisen is het staken van het geweld. Sinds zaterdag voert de NAVO met U2-spionagevliegtuigen vluchten boven Kosovo uit om de naleving van het een week geleden gesloten akkoord tussen Belgrado en de NAVO te controleren.

In Kosovo zijn inmiddels ook de eerste van tweeduizend waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) aangekomen om er toe te zien op de naleving van het akkoord. Vandaag reist de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, generaal Wesley Clark, naar Belgrado om de autoteiten daar duidelijk te maken dat het de NAVO ernst is en dat het dreigement met luchtaanvallen “overeind blijft'.

De Serviers hebben naar aanleiding van de dood van de drie politiemannen de `terroristen' van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) beschuldigd van pogingen, met akkoord tussen de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke en de Joegoslavische president Slobodan Milosevic te torpederen, door de Servische politie met aanvallen te provoceren. Het UCK lanceerde zaterdagavond een granaataanval bij Lapusnik, veertig kilometer ten westen van de hoofdstad Pristina. De explosie kostte drie politiemannen het leven. Twee anderen werden gewond., Volgens de Serviers hebben UCK-strijders in vijf dagen veertig aanvallen op de politie gepleegd waarbij vier doden en twaalf gewonden zijn gevallen. De Servische prefect van Kosovo, Veljko Odalovic, zei gisteren dat die aanvallen “bewijzen wat de internationale gemeenschap nog niet wil erkennen, namelijk dat de terroristische benden vijandig staan tegenover elke politieke regeling van de problemen in Kosovo'.

Van hun kant hebben de Albanezen in Kosovo herhaald dat de Servische politie geweld blijft gebruiken ondanks het akkoord met de NAVO. De Serviers zouden het afgelopen weekeinde weer dorpen nabij Malisevo hebben bestookt.

De NAVO blijft volhouden dat de Serviers hun politie- en legertroepen nog niet uit Kosovo hebben teruggetrokken en dus niet of nog niet voldoen aan de betreffende bepaling in het akkoord van vorige week.

In dat akkoord verplichten de Serviers zich de omvang van het aantal politiemannen in Kosovo terug te brengen tot het niveau van februari, toen ze een groot offensief tegen het UCK begonnen en hun politiemacht gingen versterken. Overigens behoren de politiemannen die gisteren hun kazernes in Pristina verlieten niet tot de eenheden die uit Kosovo moeten worden teruggetrokken.

De Amerikaanse diplomaat William Graham Walker is zaterdag door de OVSE benoemd tot chef van de operaties van de OVSE in Kosovo. Walker is een beroepsdiplomaat. Hij was Amerikaans ambassadeur in El Salvador tijdens de burgeroorlog. Recentelijk heeft hij in Oost-Slavonie - het deel van Kroatie dat door de Serviers bezet werd gehouden alvorens de Kroatische soevereiniteit er werd hersteld - de Verenigde Naties vertegenwoordigd. Hij stond op de nominatie VN-vertegenwoordiger in Bosnie te worden. (Reuters, AP, AFP)