Proefdieractivisten bezetten biomedisch onderzoekscentrum

Een groep van achttien actievoerders heeft vanochtend enkele uren het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk bezet. De politie heeft het gebouw na ruim twee uur ontruimd. Alle dierenactivisten zijn aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

De actievoerders eisten, aldus een pamflet, de “onmiddellijke vrijlating van alle dieren en stopzetting van alle dierproeven'. In het BPRC zitten ongeveer vijftienhonderd apen, waaronder duizend rhesusapen en 127 chimpansees. De apen dienen als proefdieren voor onderzoek naar ziekten bij de mens zoals aids, malaria, hepatitis en diabetes en multiple sclerose. De proeven behelzen onder meer xenotransplantatie en infectie met HIV, het aidsvirus.

De actievoerders drongen om kwart voor acht vanmorgen een kantoor van het BPRC binnen. Daar bevonden zich enkele personeelsleden. De activisten barricadeerden deuren en ramen, ook vernielden ze volgens de politie enkele deuren. Niemand raakte gewond. Een bemiddelingspoging van de politie tussen directie van het BPRC en de actievoerders leverde niets op. Daarop besloot de politie tot de ontruiming, die zonder geweld verliep. Een actievoerder had zich vastgeketend aan het meubilair en moest worden losgeknipt.

Het BPRC verricht als stichting zonder winstoogmerk biomedisch onderzoek in opdracht van universiteiten, onderzoeksinstituten en industrie. Er werken 85 mensen. De actievoerders zeggen een losse verzameling individuen te vormen. Een woordvoerder spreekt van een geslaagde actie. “We zijn niet lang binnen geweest, maar toch lang genoeg om flink irritant te zijn.'