PAN Amsterdam trekt meer bezoekers

De kunst- en antiekbeurs PAN in Amsterdam, die gisteren is afgesloten, heeft 28.200 bezoekers getrokken, bijna 3000 meer dan vorig jaar. Over het algemeen heerste tevredenheid onder de deelnemers. Er is goed verkocht, vooral objecten in de middenmoot deden het goed. Kopers aarzelden echter bij de duurste stukken.

Vooral schilderijen uit de 19de eeuw van Nederlandse figuratieven alsmede art deco-objecten en moderne kunst vonden veel aftrek. Ook zilver juwelen en klassieke archeologische voorwerpen deden het goed. De stijging van het aantal bezoekers wordt toegeschreven aan de belangstelling voor het herontdekte portret Oude Man met Tulband van Rembrandt. De deelnemers signaleerden ook meer Duitse bezoekers dan voorheen. Aronson Antiquairs verkocht al op de eerste beursdag een zeldzaam geglazuurd theepotje van `zwart Delfts' dat op 190.000 gulden was geprijsd. Bij Douwes Fine Art was grote belangstelling voor de schilderijen van 20ste-eeuwse Russische kunstenaars en bij kunsthandel J. Polak voor de kleurige verentooien van Braziliaanse indianen. In de categorie boven de 100.000 gulden vielen de verkopen van 19de-eeuwse schilderijen op. Oude meesters gingen vooral weg in de middensector.