Oud-dictator Pinochet aangehouden

Britse autoriteiten hebben de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet aangehouden na een officieel verzoek daartoe van de Spaanse justitie. Het openbaar ministerie van het Madrileense gerechtshof heeft vanochtend evenwel beroep aangetekend tegen het arrestatiebevel van Pinochet. Het OM keert zich tegen de Spaanse onderzoeksrechters die Pinochet willen vervolgen.

De Spaanse justitie verdenkt Pinochet tussen 1973 en 1990 zeker 73 burgers met de Spaanse nationaliteit te hebben laten doden en wil hem laten getuigen in een rechtszaak. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon, die samen met zijn collega Garcia-Castellon de arrestatie van Pinochet verzocht, heeft vandaag de uitleveringsprocedure in gang gezet. Beide rechters gaan vandaag naar Londen om Pinochet te ondervragen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, heeft vanochtend gezegd een eventueel uitleveringsverzoek “als een gewoon uitleveringsverzoek' te zullen afhandelen.

Pinochet werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden in een Londens prive-ziekenhuis, waar hij herstelt van een hernia-operatie. Tegenstanders van zijn bewind en familieleden van de Chileense slachtoffers demonstreren daar sindsdien.

De Chileense regering heeft een formeel protest ingediend tegen Pinochets aanhouding. Volgens president Eduardo Frei, die de Ibero-Amerikaanse top in de Portugese stad Porto bijwoonde, schendt Groot-Brittannie Pinochets diplomatieke status en de daaraan verbonden justitiele onschendbaarheid die hij als Chileens parlementarier bezit. De Britse regering heeft echter gezegd die niet te erkennen. “Alleen staatshoofden en regeringsleiders op officieel bezoek en geaccrediteerde diplomaten bezitten een diplomatieke status', aldus een woordvoerder van premier Blair zaterdag.

Het uiteindelijke verzoek tot uitwijzing zal ingediend moeten worden door de Spaanse regering. Tot dusver toonde het kabinet zich evenwel niet enthousiast om hieraan mee te werken. Vanaf het begin van de onderzoeken zijn de Spaanse onderzoeksrechters tegengewerkt door de openbare aanklager Jesus Cardenal en de hoofdofficier van justitie van het gerechtshof in Madrid, Eduardo Fungairino.

Beide aanklagers wier politieke benoeming tot grote onrust binnen Spanjes magistratuur leidde, stellen zich op het standpunt dat de delicten gepleegd onder de Chileense en Argentijnse regimes niet vallen onder de kwalificaties genocide en internationaal terrorisme en daarom buiten de Spaanse jurisdictie vallen.

In de Chileense hoofdstad Santiago zijn rellen uitgebroken uit protest tegen de aanhouding. Zo'n tweeduizend aanhangers van Pinochet (82) probeerden de ambtswoning van de Britse ambassadeur binnen te dringen. De oproerpolitie joeg de menigte met traangas en waterkanonnen uiteen.