Onzekerheid zet grootste fondsen op licht verlies

Op een richtingloze Amsterdamse effectenbeurs zijn de belangrijkste koersen vanochtend met bijna een procent gedaald. De AEX-index daalde met 7,68 punten naar 945,05 punten. Volgens een handelaar kampt de aandelenmarkt nog steeds met de Amerikaanse renteverlaging van vorige week.

Het Damrak liep in de pas met de ontwikkelingen elders in Europa. In reactie op de winst die Wall Street vrijdag liet zien begonnen ook Frankfurt, Parijs en Londen de week met hogere koersen. Na een paar uur handel doken de indices in de min. “Een puur markttechnische reactie' meende een handelaar. “De handel was bijzonder dun, mede door de herfstvakantie en een gebrek aan koersbepalend nieuws.'

De grootste dalers op de beurs waren vanochtend Baan, Hoogovens en VNU. Baan verloor 4,5 procent (1 gulden) op 21,40 gulden. De producent van software voor bedrijven sprak vorige week de verwachting uit dat het huidige kwartaal met verlies wordt afgesloten. Vrijdag werd bekend dat een aandeelhouder uit de VS naar de rechter is gestapt met de beschuldiging dat Baan voorafgaand aan de winstwaarschuwing, valse informatie over zijn financiele situatie heeft verstrekt.

Hoogovens kampt met grote problemen in Belgie. Voor zijn vorig jaar gekochte Belgische dochter UBG (Boel) is vorige week uitstel van betaling aangevraagd. Het IJmuidense staalfonds gaf onlangs zelf een winstwaarschuwing. De koers daalde vanochtend met ruim 3 procent (1,60 gulden) naar 50,30 gulden.

VNU verloor vanochtend ruim 4 procent op 59,30 gulden. Volgens handelaren ligt het uitgeversaandeel onder vuur door een analistenpresentatie van Reed-Elsevier. Hieruit bleek dat uitgevers lijden onder teruglopende inkomsten uit personeelsadvertenties. Wolters Kluwer daalde 1,6 procent naar 338,30 gulden, Elsevier 2,3 procent naar 26,10 gulden.

De financiele waarden stonden allemaal onder druk. De koers van Fortis verloor 2,5 procent op 106,30 gulden. ING daalde 2,6 procent naar 85,70 gulden, ABN Amro 0,6 procent naar 32,20 gulden.

Op de lokale markt waren Toolex International en Copaco grote dalers. Toolex, producent van machines voor de productie van cd's, maakte voorbeurs bekend dat de winst over 1998 aanzienlijk lager zal uitkomen dan die over vorig jaar. Beleggers bestraften die boodschap met een koersdaling van 1,50 op 13,50 gulden.

TOKIO De Nikkei-index steeg met 286,66 punten (2,15 procent) tot 13.567,20. Dat was vooral toe te schrijven aan de positieve invloed van de koerswinsten op Wall Street van afgelopen vrijdag.