Nikos Machlas helpt Vitesse aan koppositie; Drie treffers tegen Willem II

De Griekse spits Nikos Machlas was zaterdagavond in zijn eentje verantwoordelijk voor de 3-2 overwinning van Vitesse op Willem II. Hij maakte in het Gelredome in de eerste helft drie treffers, de ene nog fraaier dan de andere. Machlas heeft in acht competitieduels negen keer gescoord. Vorig seizoen werd hij na 32 duels Europees topscorer met 34 doelpunten.

Machlas werd vorige week nog gemist in de uitwedstrijd tegen De Graafschap (0-0). De Kretenzer bleef na het UEFA-Cupduel tegen AEK Athene in zijn geboorteland. Hij liet zich op Griekse bodem behandelen voor een lichte blessure en hij speelde een interland met de nationale ploeg. Tegen Willem II toonde Machlas dat hij van grote waarde is voor Vitesse. De bezoekende club had een veldoverwicht, maar was minder doelgericht. Volgens trainer Adriaanse van Wilem II was de mandekking tegen Machlas slecht verzorgd. “Verdedigen is een kunst die wij niet beheersen. Ik denk dat mijn verdedigers maar eens moeten gaan korfballen. Ze kijken naar de bal in plaats van de tegenstander. Maar de bal heeft nog nooit een doelpunt gemaakt, de tegenstander wel.'

Dankzij de trefzekerheid van Machlas en het puntenverlies van Feyenoord (0-0 tegen Roda) bezet Vitesse momenteel de gedeelde eerste plaats. De nieuwe trainer Neumann was toch niet helemaal tevreden over het spel van de Arnhemse club. Morgenavond wacht Vitesse een zware opdracht in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Het Franse Bordeaux staat na de 2-0 zege op Nantes bovenaan in de nationale competitie.

Willem II speelt morgen in het UEFA-Cuptoernooi tegen het Spaanse Betis Sevilla, dat in eigen land een `slechte generale' beleefde. De club van oud-Ajacied Finidi verloor zaterdag op eigen veld met 3-0 van Celta de Vigo. Betis bezet momenteel de voorlaatste plaats in de Primera Division. Bij de Spanjaarden ontbreken morgen twee belangrijke spelers in Tilburg: Alfonso en Denilson.

PSV had het 2-2 gelijkspel bij NEC te danken aan scheidsrechter Temmink, die een overtreding van Latuheru op De Bilde met een rode kaart bestrafte.

Op dat moment leidde NEC met 2-0 en leek de vierde zege op rij een kwestie van tijd. Het effect op de beslissing van Temmink was overdonderend. Binnen tien minuten had PSV de achterstand gerepareerd en de tien spelers van NEC mochten uiteindelijk nog blij zijn met de remise.

PSV-trainer Robson vertolkte de gemengde gevoelens bij beide coaches. “Wij hebben allebei het gevoel dat we twee punten hebben verloren.' Dat gold vooral voor zijn collega Calderwood, die zijn contractverlenging tot 2001 al dacht te vieren met een overwinning op PSV. Noodgedwongen moest Robson zijn toch al zwakke verdediging wederom aanpassen door de blessuregolf. Na een afwezigheid van een jaar maakte Van der Weerden zijn rentree als linksback en in het centrum werden de Rus Nikiforov en de Litouwer Skerla aan elkaar gekoppeld. Ook deze defensie bleek kwetsbaar.

Al na zes minuten reageerde Renfurm alerter dan de PSV-verdediging, toen de bal na een vrije trap in de muur was gesmoord: 1-0. Vlak na rust zette Renfurm zijn bewaker Lucius op het verkeerde en kwam hij op weg naar het doel van Waterreus alleen nog het uitgestoken been van Van der Doelen tegen: 2-0.

De entree van de watervlugge Rommedahl voor de overbodige Lucius bracht het elftal van PSV meer in balans. In de 65ste minuut scoorde Van Nistelrooy. Vijf minuten later verkeken Renfurm en doelman Roorda zich na een fraaie pass van Khokhlov op de volley van Nilis: 2-2. In de slotfase ontsnapte NEC zelfs aan een nederlaag, toen Van Nistelrooy en De Bilde fraaie kansen misten.

Trainer Spelbos heeft zaterdag zijn rentree bij NAC gevierd met een overwinning. De opvolger van Neumann zag zijn ploeg met 2-0 winnen van MVV. Het was de eerste thuiszege van NAC in deze competitie. Voor de Bredase aanhang herleefden oude tijden na de hereniging met Spelbos. Het publiek schaarde zich als een man achter NAC, waardoor er een ouderwets sfeertje in het stadion ontstond. “Ik heb genoten. Alsof ik niet weg ben geweest', zei Spelbos.