Muiterij tegen bewind Georgie

In het westen van Georgie is een muiterij uitgebroken tegen het bewind van president Edoeard Sjevardnadze. De Georgische strijdkrachten zijn vanochtend in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Een groep militairen maakte zich vanochtend vroeg in de stad Senaki meester van een tiental tanks en twee pantserwagens. De rebellen worden geleid door Akaki Eliava, een prominente `zviadist'. Zviadisten zijn aanhangers van de vroegere president Zviad Gamsachoerdia, Sjevardnadze's voorganger, die eind 1993 onder mysterieuze omstandigheden - officieel door zelfmoord - om het leven kwam.

Eliava zou in Senaki beschikken over ongeveer honderd gewapende aanhangers, die versterking hebben gekregen van honderd militairen. De rebellen hebben zich verschanst in een dorp even buiten Senaki. President Sjevardnadze heeft zijn ministers van Defensie en Veiligheid naar Senaki gestuurd. (Reuters)