Melkert wil noodwetgeving asielzoekers; `Voor kerst wetsvoorstel'

Fractievoorzitter Melkert van de PvdA wil “noodwetgeving' om asielproducedures te versnellen. Hij verlangt dat het ministerie van Justitie voor kerstmis een wetsvoorstel klaar heeft.

“Justitie moet hieraan de allerhoogste voorrang geven en alle verloven intrekken', zei Melkert vanmorgen. “Het gaat erom de vrij vergaande afspraken in het regeerakkoord over wijzigingen in de Asielwet nu te honoreren. Wat je verder ook roept, zonder een verbetering en versnelling van de procedure is deze kwestie onoplosbaar.'

Afgewezen asielzoekers moeten volgens de nog te maken asielwetgeving het hoger beroep afwachten in het buitenland. Het bezwaar dat de asielzoeker nu nog na de eerste beslissing kan aantekenen in het zogeheten `administratief' beroep wordt geschrapt. Asielzoekers zonder geldige documenten moeten sneller kunnen worden uitgezet.

In het televisieprogramma Buitenhof deed Melkert gisteren al een vergelijkbare oproep aan minister Korthals (Justitie) en diens staatssecretaris Cohen. Cohen liet gisteren in een reactie daarop weten dat een aanscherping van de asielwetgeving nog zeker twee jaar zal duren. “Voor de wet in werking treedt, ja. Maar ik heb het over een wetsvoorstel bij het kabinet dat rijp is voor verzending aan de Raad van State voor advies', licht Melkert toe.

Melkert vindt Justitie veel te traag met het voorbereiden van nieuwe regels, zeker in vergelijking met de voortvarendheid waarmee de tentenkampen voor asielzoekers werden ingericht. “Enerzijds is het bij Justititie `de beuk erin', zoals met die overigens terechte drukte over die opvang, anderzijds duurt de totstandkoming van wetgeving ellenlang. Het wordt tijd dat dit been wordt bijgetrokken', vindt Melkert.

Melkert stelt dat zijn oproep niet moet worden gezien als kritiek op PvdA-staatssecretaris Cohen die asielzaken in zijn portefeuille heeft. “Dit is mijn observatie over het departement van Justitie in de afgelopen jaren', zegt hij.

In de vorige kabinetsperiode was PvdA'er Schmitz verantwoordelijk voor het asielbeleid. Melkert zegt daarover: “Ik wil deze discussie niet voeren in de sfeer van bewindslieden.'

Cohen is zelf ook voorstander van snellere procedures voor asielzoekers. “De procedures in Nederland moeten korter en duidelijker worden', zegt hij in het Vlugschrift van de PvdA.

Minister De Grave (Defensie) viel Melkert gisteren bij en zei dat als er politieke besluiten zijn genomen, deze snel in daden moeten worden omgezet.