Mannenploeg prolongeert Europese judotitel

Voor de derde keer in de geschiedenis hebben de Nederlandse judoka's de Europese titel voor landenteams gewonnen. In Villach maakte de nationale selectie van bondscoach Louis Wijdenbosch gisteren in de finale een 3-0 achterstand tegen Spanje ongedaan. Het gelijkmakende punt kwam op naam van Dennis van der Geest. Nederland won uiteindelijk op punten (30-13).

Vorig jaar behaalden de judoka's in Rome de wereldtitel. “Dit keer hebben wij er voor moeten knokken', zei bondscoach Wijdenbosch na afloop in Oostenrijk. “Wij zijn in de breedte sterker geworden, de ploeg is volwassener. Dit was echt grote klasse.'

De lichtgewichten bezorgden de ploeg een plaats in de halve finales dankzij overwinningen op Hongarije (3-1) en Duitsland (4-3). In de halve eindstrijd namen de zwaargewichten het over, met Mark Huizinga (-90 kg), Ben Sonnemans (-100 kg) en Dennis van der Geest (+100 kg). “Toch is deze Europese titel een teamprestatie', aldus Van der Geest. “Wij hebben met z'n zevenen gewonnen.'

De judoka uit Bloemendaal doelde daarmee op de prestaties van Van Oostrum (-60 kg), Patrick van Kalken (-66 kg), Koen van Nol (-73 kg). “Zij brachten ons tegen Duitsland op de 3-0 voorsprong.' Waarna Van der Geest, na nederlagen van Maarten Arens (-81 kg), Huizinga en Sonnemans, voor het vierde en beslissende punt tekende. In de halve finale tegen Italie bracht Arens de ommekeer. Hij zorgde op 0-3 voor het eerste winstpunt door de Italiaan Lepre op koka te verslaan.

De vrouwenploeg stelde teleur met de achtste en laatste plaats. De laagste klassering ooit kwam tot stand na nederlagen tegen Italie (4-2) in de eerste ronde, en tegen Groot-Brittannie (4-3) in de herkansing. Karin Kienhuis (blessure) en Claudia Zwiers (moederschap) ontbraken in Villach.

De Belgische Gella Vandecaveye brak zaterdag twee nekwervels in haar partij tegen de Duitse Anja von Rekowski nadat de Europees kampioene met het voorhoofd op de tatami was beland. Na onderzoek werd Vandecaveye naar het ziekenhuis in Gent gevlogen, waar ze gisteren werd geopereerd. “Het is twijfelachtig of Gella nog op de tatami zal terugkeren', aldus coach Jean-Marie Dedecker.