Man rijdt 2 fietsers dood

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een automobilist die door de politie werd achtervolgd, in Enkhuizen twee fietsers doodgereden. Een 23-jarige man uit Bovenkarspel was op slag dood, een 54-jarige man uit Grootebroek overleed kort na het ongeluk aan zijn verwondingen. Een derde fietser brak een been en liep een hersenschudding op.

De automobilist, een 29-jarige man uit Hoorn, was kort voor het ongeval in het centrum van Enkhuizen door de politie staande gehouden wegens zijn afwijkende rijgedrag. Bij de controle bleek zijn rijbewijs niet in orde te zijn. Toen de automobilist het gesprek tussen de agenten en de meldkamer over zijn rijbewijs hoorde, reed hij plotseling met hoge snelheid weg. De agenten gingen er achteraan.

Om aan de politie te ontkomen, doofde de man zijn lichten. Nog in Enkhuizen reed hij achterop een groepje van vier fietsers waarin de 54-jarige man zich bevond. De automobilist reed door en schepte de 23-jarige man die in een tweede groepje van vier fietsers reed. De automobilist reed opnieuw door. De politieagenten, die een paar honderd meter achter de man hadden gereden en alleen zijn remlichten twee keer hadden gezien, besloten vervolgens de achtervolging te staken en de gewonden eerste hulp te bieden.

Na een intensieve zoekactie is de dader zaterdagmiddag in het spoorwegrestaurant in Hoorn aangehouden. Zijn auto was toen al teruggevonden na tips van de bevolking in Stede Broec. De man verklaarde zich niets meer van het voorval te herinneren. Hij zegt die avond zes glazen bier te hebben gedronken. Hem zal dood door schuld ten laste worden gelegd.

Volgens de politie zijn de agenten niet hard achter de man aangereden. “Zij waren zich bewust van de risico's. Bovendien was de noodzaak niet groot, omdat ze al wisten wie de man was', aldus een woordvoerder. Er hebben zich volgens hem acht getuigen gemeld die verklaren dat de politieauto niet hard heeft gereden. De districtsleiding en het openbaar ministerie hebben volgens hem besloten dat een onderzoek door de Rijksrecherche niet nodig is.

Het ongeval heeft tot grote verslagenheid geleid bij de voetbalclub KGB uit Stede Broec, waarvan de slachtoffers lid waren. Zij hadden in een cafe in Enkhuizen de verjaardag van een clubgenoot gevierd. Alle wedstrijden van KGB werden dit weekeinde afgelast.