Geesink: kandidatuur Terpstra in gevaar

De overkoepelende Nederlandse sportbond NOC*NSF moet snel een loyaliteitsverklaring afleggen aan het Internationaal Olympisch Comite en zijn voorzitter Samaranch. Als dat niet gebeurt komt de kandidatuur van oud-staatssecretaris Erica Terpstra voor een bestuursfunctie in de Europese Olympische Comites (EOC) in gevaar. Dat zegt IOC-bestuurslid Anton Geesink. De oud-judoka zal interim-voorzitter J. van der Reijden van NOC*NSF komende week vragen naar zo'n steunbetuiging.

Aanleiding voor Geesinks verzoek is de rechtszaak van oud-NOC-voorzitter W. Huibregtsen tegen de Volkskrant, die vorige week dinsdag in Amsterdam diende. Huibregtsen spande de zaak aan, omdat de krant hem tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano uitspraken in de mond zou hebben gelegd over kroonprins Willem-Alexander. In de rechtszaak maakte Huibregtsen duidelijk dat hij in het gesprek met de Volkskrant niet de kroonprins een `judas' had genoemd maar Juan Antonio Samarach, die al twintig jaar IOC-voorzitter is.

Geesink kreeg afgelopen weekeinde bij de vergadering van de club der internationale sportfederaties (GAISF) vragen gesteld over de Huibregtsen-zaak. Berichten over de rechtszaak zijn in Lausanne, volgens Geesink, met verbijstering ontvangen. “Het was mij liever geweest als deze zaak in februari al was afgehandeld. De negatieve invloed van deze kwestie suddert voort. `Nederland is weer bezig', die indruk blijft hangen. Dit heeft invloed op de kandidatuur van Terpstra.'

Geesink ziet het als zijn plicht als ambassadeur van de Nederlandse sport om NOC*NSF om een loyaliteitsverklaring te vragen. “Het is mijn taak om het IOC en de president in bescherming te nemen. Daarvoor heb ik een eed afgelegd' zegt de oud-judokampioen.