FC Twente geeft Ajax duwtje in de rug; Landskampioen krijgt alle ruimte en behaalt grootste zege van seizoen

Er zijn van die dagen dat Ajax nog respect afdwingt bij de tegenstander. Kennelijk is dat gevoel van ontzag gebaseerd op uitstraling en reputatie. Want na een gelijkspel tegen De Graafschap en nederlagen tegen Fortuna en Sparta hoefde geen enkele eredivisieploeg zich kansloos te voelen tegen de landskampioen.

Zeker FC Twente niet dat zo voortvarend aan de competitie was begonnen. Ajax had gisteravond echter een `makkie' aan de Enschedeers: 5-0. Het duel stond voor Ajax in het teken van de revanche, Twente werkte er gaarne aan mee.

Trainer Hans Meyer noemde het achteraf een `vorm van patriottisme' waaraan zijn ploeg een bijdrage had geleverd. “Buitenlandse trainers worden in Nederland zo vaak bekritiseerd. Met het oog op de moeilijke uitwedstrijd tegen Olympiakos Piraeus wilden wij Ajax wel een duwtje in de rug geven.' De voormalige Oost-Duitser zei het met veel ironie in zijn stem. Het vuur in het spel waarmee FC Twente twee weken geleden Feyenoord tegemoettrad, was in de Arena nog geen smeulend kooltje. De Ajacieden kregen alle ruimte om de bal te laten rondgaan, aanvallend was Twente machteloos.

Zo hervond Ajax de bravoure en het zelfvertrouwen dat wekenlang heeft ontbroken. Zo was de Arena geen vreemd pakhuis maar een vertrouwde thuishaven. Nog wel met een nieuwe grasmat, al vertoonde het groene tapijt na afloop weer slijtageplekken. Indrukwekkend was het veldspel echter allerminst. Ajax leed voor zijn doen nog te veel balverlies, kon onvoldoende druk uitoefenen op de helft van de tegenstander. Te vaak werd centrumspits Arveladze gezocht met een verre pass naar voren. Maar als het eenmaal meezit hoeft Ajax niet goed te spelen om te winnen.

In de eerste helft maakte het team van Olsen zelfs meer doelpunten (3) dan het echte kansen schiep. Dat kon door een strafschop die werd veroorzaakt door Karnebeek. Hij trok Arveladze even aan zijn shirt en de Georgier reageerde met een mooie buiteling. Litmanen schoot de penalty op de paal, maar de aanstormende Witschge kreeg de bal toevallig perfect voor zijn linkervoet: 2-0. Daarmee was de wedstrijd beslist. Later zou Van Halst, die de gebeten hond was in de Arena en bij elk balcontact werd uitgefloten na een vermeende elleboogstoot op Litmanen, twee keer voor het eigen strafschopgebied een fatale overtreding veroorzaken.

Even vaak schoot Ajax de bal langs het muurtje in het doel. Zelfs Frank de Boer, wiens vizier al maanden niet op scherp staat bij dit soort situaties, trof het doel. De verdediger, die later de verwachting uitsprak dat Ajax en FC Barcelona binnen enkele weken met elkaar rond de tafel gaan zitten, verklaarde onlangs dat het bij zijn team “tussen de oren zit'. Daar zat het inderdaad. Maar de terugkeer van de gebroeders De Boer heeft er wel degelijk toe bijgedragen dat Ajax wekenlang van slag is geweest. Onbewust misschien, of niemand durfde er openlijk over te praten. De tweeling heeft zich in de werkeloze periode flink afgezet tegen trainer en selectie. En bij terugkeer deelden de gebroeders de lakens uit of er niets was gebeurd. Dat wekte ongetwijfeld enige wrevel.

Inmiddels lijken de verhoudingen weer genormaliseerd. Frank de Boer zal niet gauw meer de aanvoerdersband oppakken. Na Blind, die leek te zijn hersteld maar plotseling geopereerd moest worden aan een buitenmeniscus en waarschijnlijk voor de winterstop niet meer in actie komt, is Litmanen de captain. De Finse spelverdeler was in de interland tegen Turkije opnieuw geblesseerd geraakt aan zijn enkel. Toch wilde hij gisteravond in de eerste helft een voortrekkersrol vervullen. In de rust, toen de wedstrijd was beslist, bleef hij met pijn achter in de kleedkamer. Maar Olsen sprak met veel nadruk zijn waardering uit over Litmanen die per se wilde spelen.

Tactisch gezien voetbalde Ajax zoals onder Van Gaal tegen teams met twee aanvallers. De backs De Boer en Tobiasen dekten de Twentse spitsen Vennegoor of Hesselink en Bosman. Oliseh schoof een linie door naar de aanvallende middenvelder van Twente. Dat was Van de Paar in de eerste helft en na rust zijn vervanger Ten Caat.

Oliseh kwam zo beter tot zijn recht. Rudy speelde als vrije man voor of achter zijn defensie. Dat deed hij heel degelijk. De halfspelers hebben in deze opzet geen rugdekking van een back, maar het voordeel is dat er op het middenveld een man-meer-situatie wordt veroorzaakt. Twente had er geen antwoord op. Olsen koos voor deze strategie omdat hij zijn backs op de kopsterke spitsen van Twente wilde zetten. De Deen zal van wedstrijd tot wedstrijd bekijken of hij de verdediging zo vaker laat spelen.

Met het oog op het Champions-Leagueduel in Athene zijn er wat twijfels over Ronald de Boer die een kwetsuur aan de knie heeft opgelopen tegen Ghana. En Hoekstra viel uit met een lichte hamstringblessure. Verder is Babangida niet fit. Het kon Olsens humeur niet bederven. “De nederlaag tegen Sparta is een mentaliteitskwestie geweest. Veel spelers waren toen te gemakzuchtig. Nu zijn wij hopelijk een inhaalrace begonnen op koploper Feyenoord.'

    • Erik Oudshoorn