Explosie Nigeria: 500 doden

Bij de onploffing van een oliepijpleiding in het zuidoosten van Nigeria zijn gisteren mogelijk meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen. De slachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen zijn verbrand in de enorme vuurzee die volgde op de explosie; hulpververleners verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen.

Hoewel de oorzaak nog niet is vastgesteld, is het vermoeden uitgesproken dat de ramp indirect het gevolg is van sabotage. Sinds vorige week donderdag lekte petroleum uit de pijpleiding in de buurt van de stad Warri, mogelijk ten gevolge van een aanslag. De afgelopen dagen trokken honderden inwoners uit de omgeving naar het lek om olie op te vangen in flessen, blikken en tonnen. Dat was ook gisteren het geval toen de explosie zich voordeed en een groot deel van de omgeving in een verwoestende vuurzee veranderde. Waarnemers vermoeden dat de ontploffing is veroorzaakt door een sigaret of door een vonk van een motor. Andere getuigen hebben gezegd dat aan de explosie een ruzie vooraf ging over toegang tot het lek.

De betrokken pijpleiding, die loopt van een raffinaderij in Warri naar de noordelijke stad Kaduna, is eigendom van het Nigeriaanse staatsbedrijf PPMC. Volgens zegslieden van het bedrijf is de breuk in de leiding afgelopen donderdag veroorzaakt door sabotage. In het zuidoosten van Nigeria is het al enige tijd onrustig als gevolg van acties door minderheidsgroepen die een groter aandeel eisen in de opbrengsten van de oliewinning in het gebied. Twee weken geleden maakte Shell, de grootste olieproducent van Nigeria, bekend dat het de export van olie via twee belangrijke laadsations voor tankschepen in de zuidelijke delta van het land stopzette wegens aanhoudende aanslagen van actievoerders van de Ijawa-stam. Ijaw-jongeren hebben een groot aantal installaties in de delta van de rivier de Niger bezet.

Getuigen zeggen dat de mannen, vrouwen en kinderen op alle mogelijk manier petroleum probeerden op te vangen. “Hun kleding was doordrenkt met petroleum en er was maar een kleine vonk nodig om eem inferno te veroorzaken', aldus een lokale overheidsfunctionaris die als een van de eerste de op lek van de ramp was.

Een verpleegster vertelde dat ten minste vijfhonderd mensen om het leven zijn gekomen, maar dat nog steeds mensen bezwijken aan hun brandwonden.

Bij een aanslag op een oliepijpleiding in het noorden van Colombia door de guerrillabeweging ELN zijn gisteren 45 mensen gedood. Een bom explodeerde vroeg in de morgen, terwijl bewoners van nabijgelegen huizen nog lagen te slapen. (AFP, Reuters)