Energieraad vindt oliereserves veel te hoog

De oliereserves die Nederland aanhoudt om een oliecrisis het hoofd te bieden moeten worden verkleind. De kans op een crisis is gering terwijl de Nederlandse economie nu veel beter bestand is tegen olieschaarste dan in de jaren zeventig. Dit schrijft de Algemene Energieraad in een advies aan het ministerie van Economische Zaken.

Nederland legt de internationale afspraken over een oliecrisis wel heel ruim uit, stelt de Energieraad. Het Internationale Energieagentschap schrijft voor dat landen een oliereserve moeten aanhouden van negentig dagen.

Daarnaast moeten de leden van het agentschap (waaronder Nederland) een draaiboek hebben met maatregelen die bij een olietekort snel kunnen worden ingevoerd. Landen zonder draaiboek moeten een nog grotere noodvoorraad olie hebben.

Bij gebrek aan zo'n draaiboek heeft Nederland zichzelf een reserveplicht van 115 dagen opgelegd. Meestal is de olievoorraad nog veel groter: de afgelopen jaren schommelde de crisisreserve rond de 130 dagen. Aanhouden van deze reserve kost de overheid zo'n 150 miljoen gulden per jaar.

Een zo ruime noodvoorraad vindt het adviesorgaan niet nodig. In de praktijk zal de markt zijn werk doen bij een crisis - met andere woorden: benzine wordt vanzelf duurder zodat mensen minder autorijden. Als er geen internationale afspraken bestonden, had Nederland best kunnen volstaan met een klein voorraadje voor brandweer en politie, aldus de Raad. (ANP)