Cubaanse vluchteling gooit Yankees naar voorsprong in finale

De New York Yankees hebben tegen de San Diego Padres een 2-0 voorsprong genomen in de World Series, de finale van de Amerikaanse honkbalcompetitie. Na de zwaarbevochten 9-6 zege van zaterdagnacht volgde afgelopen nacht een afgetekende 9-3 overwinning in het Yankee Stadium. De World Series gaan om vier gewonnen duels. De komende drie wedstrijden worden in San Diego gespeeld.

Bij de Yankees stak pitcher Orlando Hernandez in grote vorm. De gevluchte Cubaan, bijgenaamd El Duque, incasseerde in zeven innings slechts zes honkslagen. “Ik heb alles gegeven voor de Yankees en voor mijn landgenoten in Cuba', sprak Hernandez na afloop. Vervolgens stak hij een Costa-Ricaanse sigaar op. Matchwinner Hernandez, die tien maanden geleden na een gevaarlijke boottocht in Miami van boord stapte, bewaart zijn Cubaanse sigaren voor een eventueel kampioensfeest. Hernandez droeg zijn overwinning op aan zijn vrienden en familie op Cuba, waar honkbal ook een populaire sport is. “Ik denk elke dag aan alle bekenden die ik heb achtergelaten. Ik denk ook elke dag aan honkbal. Die combinatie werkt blijkbaar goed', zei Orlando Hernandez, wiens halfbroer Livan vorig jaar werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Florida Marlins.

De Yankees spelen deze maand voor de 35ste keer in de World Series. Ze wonnen de landelijke finale 23 keer. De Padres haalden de eindstrijd alleen in 1984. Ze verloren toen van de Detroit Tigers. De Padres hadden zaterdag lange tijd uitzicht op een overwinning. Krachtige honkslagen van Chuck Knoblauch en Tino Martinez zorgden voor een ommekeer in de wedstrijd. In het tweede duel waren de Padres kansloos tegen de effectvolle worpen van Hernandez.

Het imposante Yankee Stadium was afgelopen weekeinde volgehangen met spandoeken voor Darryl Strawberry. De 35-jarige speler van de Yankees kreeg vorige maand te horen dat hij aan kanker lijdt. De voormalige zwaargewicht verscheen gisteren sterk vermagerd voor de camera's. Hij bedankte zijn artsen voor hun inzet en beloofde zichzelf beterschap. “Eens keer ik terug op de heuvel' zei Strawberry in het ziekenhuis voor een gehoor van enkele honderden journalisten.