Crisis rond de Londense Opera alsmaar ernstiger

De crisis rond het Royal Opera House heeft zich verder verdiept nu het balletgezelschap van het Londense operahuis, The Royal Ballet voor zichzelf wil beginnen en drie particuliere geldschieters hebben gedreigd hun steun in te trekken.

Dansers en geldschieters weigeren akkoord te gaan met het plan om geen voorstellingen meer te geven tot eind 1999, wanneer het gerenoveerde theater Covent Garden wordt heropend. Een week geleden werd bekend dat Sir Bernard Haitink, muzikaal leider van het Royal Opera House, had gedreigd ontslag te nemen als de overheid niet zou inspringen om voorstellingen te kunnen blijven geven.

“Er is geen reden om een internationaal erkend balletgezelschap part-time in bedrijf te houden' aldus het Royal Ballet in een zaterdag uitgelekte brief aan Lord Sainsbury. Hij is eigenaar van de gelijknamige supermarktketen balletliefhebber en de belangrijkste geldschieter van het gezelschap. “Wij twijfelen aan de wil van het Royal Opera House om een zinnige en werkbare regeling te treffen [...] en zullen noodvoorzieningen treffen om aan onze verplichtingen te voldoen.'

Sainsbury zou het plan steunen om het Royal Ballet voor zichzelf te laten beginnen en zijn persoonlijke subsidie aan `Covent Garden' willen staken. Twee andere particuliere geldschieters hebben eveneens gedreigd niet langer geld in het operahuis te steken. Met Sainsbury voorzien zij in tien procent van de begroting. Als zij hun steun terugtrekken valt het hele reddingsplan mogelijk in duigen.

De Britse overheid heeft nu een kleine 700 miljoen gulden, uitgetrokken om de opera te redden, op voorwaarde dat de onderneming na 1999 weer winst maakt. De regering weigert tot nu toe categorisch om extra geld uit te trekken. De huidige staatsteun wordt behalve aan de verbouwing, besteed aan sanering van de torenhoge schulden en een reorganisatie van de inefficiente onderneming, die ondanks subsidies en eerdere reddingsplannen al jaren van de ene bestuurscrisis in de andere valt.

Een deel van de 500 personeelsleden van Covent Garden wordt ontslagen. De rest kan kiezen tussen ontslag of een nieuw contract met minder arbeidsuren. Haitink protesteerde behalve tegen het afgelasten van voorstellingen ook tegen de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Bestuurslid Michael Berkeley heeft dit weekeinde gezegd nog met Haitink in onderhandeling te zijn over diens aanblijven. Volgens hem probeert de opera “extra werk' te vinden om “fit' te blijven tijdens het sluitingsjaar en wordt opnieuw gekeken naar werktijden en vergoedingen van het personeel.

Het Royal Ballet speelde oorspronkelijk in het pas gerenoveerde Sadler's Wells-theater en zou daarheen kunnen terugkeren. Het gezelschap brengt daar deze maand twee produkties in premiere. The Royal Opera zou volgend jaar 25 weken in Sadler's Wells optreden, maar heeft de voorstellingen afgelast. Tussen de opera en de Arts Council of England, die officiele subsidies aan de kunsten geeft, is een bittere ruzie uitgebroken over wie de schadevergoeding aan het Sadler's Wells-theater moet betalen.