Camenzind geeft regenboogtrui kleur; Zwitserse wereldkampioen verslaat Boogerd in Ronde van Lombardije

Met een flitsende demarrage op de laatste helling legde Oscar Camenzind zaterdag in Bergamo de basis voor zijn eerste wereldbekerzege. Zes dagen na zijn overwinning bij het wereldkampioenschap in Valkenburg behaalde de 27-jarige Zwitser de eindzege in de Ronde van Lombardije. Camenzind was in de slotfase van de lastige Italiaanse klassieker veel sterker dan zijn medevluchter Michael Boogerd. De Nederlander eindigde in het wereldbekerklassement op de vijfde plaats. Leon van Bon, die niet van start ging in Varese, bleef tweede achter de Italiaanse winnaar Michele Bartoli.

De apotheose van de 95ste editie van de Ronde van Lombardije - de klassieker van de vallende bladeren - vertoonde overeenkomsten met de WK-finale in Valkenburg. Vorige week raakte Boogerd achterop door een lekke band en beschikte Camenzind over onvermoede krachten. Dit keer werd Boogerd niet door pech maar door overmacht verslagen. De 26-jarige kopman van Rabobank wilde zijn medevluchter Camenzind in de laatste klim verrassen, maar hij bereikte het tegenovergestelde resultaat. De Zwitser bleef keurig in zijn wiel om vervolgens met speels gemak een versnelling te plaatsen.

Boogerd had zich in de slotfase laten adviseren door zijn ploegleider Theo de Rooy, die na de wereldbekerzege van Van Bon in Hamburg een tweede surprise voor ogen had. “Theo zei dat ik sterker was maar dat bleek helaas niet het geval', sprak Boogerd nauwelijks teleurgesteld. “Tegen Camenzind in deze vorm was niets te beginnen. Daarom is deze tweede stek geen schande. Ik heb in het moderne wielrennen bewezen dat ik net als Laurent Jalabert in drie fasen kan uitblinken: het voorjaar, de zomer en het naseizoen.'

Voor Camenzind was de zege in Lombardije een bevestiging van zijn wielerkwaliteiten. Sommige insiders noemden zijn wereldtitel vorige week een toevalstreffer. De waterdrager van Mapei had dusverre geen grote erelijst opgebouwd. Maar de manier waarop hij in Valkenburg de concurrentie van zich afschudde, getuigde van vorm, kracht en koersinzicht. In de tiende en laatste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen toonde Camenzind zich zaterdag andermaal de sterkste beroepsrenner van dit moment. Afgelopen woensdag gunde hij de overwinning in Milaan-Turijn nog aan zijn landgenoot Niki Aebersold. In de Ronde van Lombardije bewees Camenzind eens temeer dat hij geen eendagsvlieg is.

Bijna symbolisch was de scheur in zijn gloednieuwe regenboogtrui, opgelopen in de beginfase van de wedstrijd. Camenzind was betrokken bij een valpartij; de wereldkampioen leek wederom gedoemd tot een bijrol. Maar Camenzind herstelde zich snel en gooide het juk van hel en verdoemenis van zijn schouder. De afgelopen jaren hebben de wereldkampioenen zeer teleurstellend gepresteerd. De regenboogtrui leek een loden last voor Stephen Roche (1987), Maurizio Fondriest (1988), Rudy Dhaenens (1990), Luc Leblanc (1994) en Laurent Brochard (1996). Met Camenzind lijkt een einde gekomen aan deze tendens. “Ik hoop dat de scepsis over mijn kwaliteiten nu verdwenen zijn', sprak de kleine Zwitser na afloop in de finishplaats Bergamo.

Camenzind had voor zijn wereldtitel al een nieuw contract getekend bij Lampre, de ambitieuze ploeg van Beppe Saronni. Deze Italiaanse campionissimo was in 1982 de laatste renner die een week na zijn wereldtitel de Ronde van Lombardije op zijn naam schreef. Saronni heeft Camenzind aangesteld als kopman en de voormalige postbode afgelopen week een tussentijdse salarisverhoging geboden.

Tussen Varese en Bergamo, over een heuvelachtig parcours met een lengte van 253 kilometer, maakte Camenzind zijn status van wereldkampioen volledig waar. Hij plaatste in de slotfase een beslissende aanval. Alleen Boogerd en de Italiaan Wladimir Belli konden de tempoversnelling volgen. Op dertig kilometer van de eindstreep moest Belli zijn twee medevluchters laten gaan. Camenzind en Boogerd reden eendrachtig naar Bergamo, waar het verschil in vorm nadrukkelijk tot uiting kwam.