CABARETIERS OP RADIO & TV

“Theater is een medium waar ik wel wat van weet, van televisie begrijp ik nog steeds niets', zegt Peter Heerschop, een van de

Nederlandse cabaretiers die de overstap naar televisie hebben gemaakt. Heerschop is lid van cabarettrio Niet Uit Het Raam en werkzaam voor radio en televisie.

Hij is sinds drie jaar elke zaterdagmiddag te horen in het VARA-programma Spijkers Met Koppen op Radio 2, en sinds dit jaar elke zaterdagavond op tv te zien in Kopspijkers, als lid van een panel dat actualiteiten doorneemt. Met Niet Uit Het Raam maakte hij eerder de VARA-jeugdserie Het Leven Is.

Over zijn optreden in Kopspijkers is hij niet tevreden, maar hij vindt het gaandeweg wel beter geworden: “Ik durf nu te kijken.' Kopspijkers wordt met publiek opgenomen, wat Heerschop in de verleiding brengt de zaal te bespelen zoals hij in het theater doet. “Maar op tv komt dat al gauw overdreven over. Als ik een grap maak die aanslaat, ga ik harder en sneller praten, en probeer ik de grap uit te melken. Als ik mezelf dan thuis terug zie, denk ik: wat zit die man druk te doen - doe toch normaal!'

In vergelijking met theater is televisie een snel en vluchtig medium. Een korte scene voor het theater kost weken, waarbij over alle details wordt nagedacht: elk woord, elk gebaar. Bij televisie moet alles sneller. “Schrijven, een keer repeteren en doen.'

Dat televisie hem desondanks aantrekt, verklaart hij uit een masochistische kant in zijn karakter. “Ik hou van de spanning. Je kent de tekst die je brengt nog maar net, en toch moet je rustig overkomen. Ik wil het gewoon kunnen.'

    • Sietse Meijer