Benetton verbiedt in Turkije kinderarbeid

Het Italiaanse kledingbedrijf Benetton heeft met Turkse en Italiaanse vakbonden en met zijn Turkse licentiehouder overeenstemming bereikt over een gedragscode inzake kinderarbeid.

Het akkoord is een directe reactie op beschuldigingen dat in een Turkse fabriek die voor Benetton kleren maakte, kinderen tussen de 9 en 13 jaar werken. Officieel mogen Turkse kinderen pas vanaf hun dertiende werken.

“Geen enkel kind onder de vijftien jaar mag voor welk werk dan ook worden ingezet', staat in het eerste artikel van de gedragscode. Volgens het akkoord neemt het Italiaanse bedrijf de verantwoordelijkheid op zich voor heel het productieproces, ook het gedeelte dat is uitbesteed aan andere bedrijven in andere landen.

Volgens vakbondsleiders en diverse artikelen in de media had de Turkse licentiehouder van Benetton Bogazici, een deel van het werk uitbesteed aan het bedrijf Bermuda. Daar zouden kinderen onder de werkgerechtigde leeftijd werken. De beschuldigingen veroorzaakten grote ophef, gezien de grote aandacht voor sociale problemen van Benetton in zijn geruchtmakende reclamecampagnes.

Italiaanse vakbonden hebben het akkoord met instemming ontvangen. Volgens hen is het de eerste keer dat een internationaal bedrijf de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de manier waarop door derden voor het bedrijf wordt gewerkt.

    • Marc Leijendekker