Belgrado komt met `totalitaire' mediawet

De onafhankelijke media in Joegoslavie hebben gisteren fel geprotesteerd tegen een nieuwe informatiewet, die volgens hen `totalitair' en `restrictiever dan enige voorgaande informatiewet' is.

De nieuwe wet wordt morgen door het Servische parlement behandeld en zo goed als zeker aangenomen. Het is de bedoeling een aantal recente decreten, uitgevaardigd in verband met de crisis rond Kosovo, een permanent karakter te geven. Op grond van die decreten werden eind vorige week drie onafhankelijke dagbladen en twee onafhankelijke radiostations gesloten.

Een van de decreten verbiedt onder andere het heruitzenden van Servischtalige buitenlandse radioprogramma's en het publiceren van buitenlandse meldingen die - althans: naar het oordeel van de autoriteiten - “vrees en defaitisme' verspreiden. Het decreet gebiedt bovendien de media in Servie “patriottisch' te berichten over de situatie in Joegoslavie. De formulering is dermate vaag dat het niet moeilijk is elke krant te verbieden die kritiek uit op de Servische overheid.

De Joegoslavische Vereniging van Onafhankelijke Elektronische Media (ANEM) veroordeelde de nieuwe wet als `totalitair' en noemde die “een onderdeel van een politieke strategie die voor de komende vijf tot tien jaar elke vorm van kritische of vrije uitdrukking zal verbieden'. “Leugens, angst en een gevoel van algemene hulpeloosheid zullen lange tijd domineren' aldus ANEM in een verklaring.

Aleksandar Tijanic, journalist columnist van een van de drie vorige week verboden dagbladen en voormalig minister van Informatie van Servie, zei dat de nieuwe wet restrictiever zal zijn dan de oude en dat het “waarschijnlijk de ergste mediawet wordt die we in Servie ooit hebben gehad'. (Reuters, AFP, AP)