`Alle zwemmers gebruiken EPO en testosteron'

De Duitse topzwemmers Chris-Carol Bremer en Mark Warnecke hebben gisteren voor de nationale televisie toegegeven dat alle zwemmers hormonen (testosteron) en bloeddoping (EPO) gebruiken. Volgens de twee studenten geneeskunde is het voor zwemmers geen kunst om de dopingcontroles te omzeilen.

“Sportartsen schrijven de doseringen voor en laboratoria bewaken de maximaal toegestane waarden, zodat niemand gesnapt wordt. Je moet alleen de testosteron-epitestosteron-verhouding binnen de toegestane waarden houden. Dat kan met behulp van pillen of injecties', vertelden Bremer en Warnecke. Ze wilden met hun bekentenis “een einde maken aan de huichelarij'. Bremer won in 1994 een bronzen medaille op de vlinderslag bij het WK in Rome. Warnecke won in 1996 bij de Olympische Spelen in Atlanta een bronzen medaille op de schoolslag. Beide zwemmers beweren zelf nooit een verboden middel te hebben genomen. (SID)