UEFA wil niet met topclubs onderhandelen; Geduld voorzitter is op

Het geduld van Lennart Johansson is op. De president van de Europese voetbalfederatie (UEFA) weigert nog verder te onderhandelen met de Europese topclubs over de uitbreiding van de Champions League van 24 naar 32 verenigingen. “Take it or leave it', luidde de kernachtige boodschap van Johansson aan de twaalf clubs, onder wie Ajax, die zijn verenigd in de zogeheten Task Force.

“De clubs kunnen praten wat ze willen. Maar het laatste woord is uiteindelijk aan de nationale voetbalbonden', zei Johansson tijdens een bijeenkomst in Boedapest met leiders van 22 Europese voetbalbonden. De UEFA-voorzitter reageerde op de oproep van twaalf Europese clubs om meer inspraak te krijgen in de vorming van de nieuwe Champions League.

Onder druk van het dreigement van 12 Europese clubs een Superliga op te richten met een prijzenfonds van 1,2 miljard dollar suggereerde de UEFA reeds dat de Europese ploegen de marketingrechten van de Champions League kunnen overnemen. Op die manier zouden ze hun inkomsten drastisch kunnen vergroten. Desondanks wenste Johansson nog eens duidelijk te onderstrepen dat niet de clubs, maar de afzonderlijke bonden het laatste woord hebben.

“Plotseling willen de clubs alles voor het zeggen hebben', zei Johansson, geirriteerd. “Soms zijn het 16 verenigingen, dan 12 en dan weer 3. Ze willen invloed op de besluitvorming en dat krijgen ze ook. Maar we hebben nu een concept ontworpen waar ze het mee moeten doen.' Beantwoordt de nieuwe structuur ook aan de eisen van de eliteclubs in Europa? Volgens Johansson kan het niet zo zijn dat clubs als Manchester United en Ajax zelfstandig beslissen over deelname aan de nieuwe Champions League.

“Wij zijn tevreden over de veranderingen in de Champions League en het samenvoegen van de Europa Cup voor bekerwinnaars en het UEFA Cuptoernooi. De meeste landen stemmen in met de nieuwe voorstellen. De nationale bonden zullen op 24 november hun eindoordeel geven. Zij bepalen uiteindelijk welke weg wij inslaan. Het kan niet zo zijn dat de voetbalsport wordt geregeerd door 10, 12 of 16 clubs. Ik wil de nieuwe Champions League op een democratische wijze tot stand brengen.'

De UEFA kan in elk geval op steun rekenen van de Oosteuropese voetbalbonden.

“De Superliga is een kanker', zei de Joegoslavische bondsvoorzitter Miljanic. Zijn Hongaarse collega Kovacs hield de vergadering dat “de Superliga de rijke landen rijker en de arme landen armer zal maken. In de Champions League blijft sprake van gelijke kansen.'