Storm op beurs laat bij ING en Philips koppen rollen

Nu de storm op de financiele markten iets lijkt te gaan liggen, wordt de schade steeds duidelijker en gaan de eerste koppen rollen. De afgelopen week werd die van de vertrekkende managers.

Bij ING was de uittocht het meest spectaculair. Maandag trad het vorig jaar aangestelde ING-bestuurslid Marinus Minderhoud terug. Vervolgens legden bij de bank de twee verantwoordelijken voor opkomende markten en derivaten hun functies neer. En gisteren vertrok zowaar een vierde topmanager: Peter Bennett, onder meer verantwoordelijk voor het risico management van de bank.

Ook bij Philips was het raak. Daar trok Doug Dunn zich terug, directeur bij de kwakkelende divisie Consumentenelektronica. Beursfondsen likken hun wonden, en de zondebokken worden aangewezen.

De aandelenmarkt lijkt voor het moment de bodem te hebben bereikt. Het niveau van de graadmeter zakte niet verder dan het vorige week bereikte niveau van 800 punten. Deze week bleken beleggers de weg naar boven weer te hebben gevonden. De AEX-index won 101,62 punten en sloot gisteren op 952,73 punten. Een stijging van 12 procent.

De opgang werd deze week aangevoerd door de financiele waarden. ING steeg 19,4 procent naar 88 gulden. Aegon klom 18,9 procent naar 157 gulden Fortis Amev met 15,6 procent naar 109 gulden. ABN Amro deed het iets rustiger aan. Het aandeel steeg even hard als de markt (12,1 procent) naar 32,40 gulden.

“De financials waren de afgelopen weken ook de grootste dalers', zegt het hoofd aandelenresearch Marc Pauwels van Mees Pierson Investment Bank. “Ze waren slachtoffers van de toestand in Oost-Europa en de geldnood bij de speculatieve hedgefunds. Bovendien had ze flink moeten inleveren na al die winstwaarschuwingen in de financiele sector.'

De angst voor nieuwe winstwaarschuwingen lijkt iets te zijn weggeebd. Na KLM, Philips, Shell, ING en Hoogovens is het stil geworden.

Het kleinere hoofdfonds Baan sloot maandag de reeks met een winstwaarschuwing.

“Ik zou niet weten of er nog meer gaan komen' zegt analist Pieter Wind van ING. “Over Elsevier en Hagemeyer waren er geruchten maar dat zijn niet echt zwaargewichten.'

Volgens analist Konrad Zomer, van zakenbank Credit Suisse First Boston, was er tijdens een door de Elsevier-top bijgewoonde analistenbijeenkomst van gisteren geen sprake van een winstwaarschuwing. “Ze verwachten over 1999 een winstgroei van 6 a 7 procent, terwijl wij van geen winstgroei uitgaan.'

De markten werden de afgelopen week gesteund door buitenlands nieuws. Het Japanse Lagerhuis stemde in met een wetsvoorstel om een fonds in het leven te roepen dat noodlijdende banken moet gaan redden. Hoewel in dat fonds het fantastische bedrag van meer dan 900 miljard gulden wordt gestort, oordeelden veel analisten in Tokio dat zelfs dat bedrag niet toereikend zal blijken. Ander positief nieuws was dat Amerika, Canada en Hongkong deze week hun rente verlaagden.

Normaal gesproken zouden de beurzen hier enorm door zijn gestegen. De verlaging werd deze week echter opgevat als een waarschuwing voor een dreigende recessie. “De kou is nog niet uit de lucht en de kans op recessie is zeer reeel aanwezig' zegt Pieter Wind van ING.

“Institutionele beleggers stappen nog niet in. Er zal meer moeten gebeuren om de doorwoekerende crisis te stoppen.' Volgens Wind nemen beleggers bovendien na kleine koersstijgingen onmiddellijk hun winst. “Gisteren was IHC Calland 's 11 gulden hoger. Even later stond dit aandeel op 1,50 verlies.'

De analisten noemen de aandelenmarkt 'technisch goedkoop'. Maar dat is een waardeloos advies als de markt wordt gestuurd door sentimenten.

    • Sjouke Rijper