Selectie Televisie: zondag; ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met Ed van Thijn over zijn nieuwe boek `De Sorry-democratie' over democratie en ministeriele verantwoordelijkheid. Ned.3, 12.05-13.00u.

Lopende zaken. Een terugblik op de afgelopen week met staatssecretaris Cohen (Asielzaken). En over de vraag waarom asielzoekers niet mogen werken. Ned.3, 22.02-22.49u.

Netwerk. Met een reportage over vluchtelingen in Macedonie en een gesprek met de zangeres Juliette Greco. Ned.1, 20.31-21.08u.

DOCUMENTAIRES

Pracht en praal van Afrika. Eerste aflevering van een 12-delige serie natuurdocumentaires. Het Afrikaanse continent is ontstaan door een aantal bijzondere natuurfenomenen. De zoute meren zijn de getuigen van de grote breuk in het Afrikaanse rif, en de geisers en warmwaterbronnen zijn ontstaan door een uitbarsting van de Kilimanjaro. Belg.2, 14.00-15.00u.

Noorderlicht. In het leefgebied van het West-Siberische volk de Chanten is olie gevonden. De Amerikaanse antropoloog Andrew Wiget heeft een plan voor een cultuurpark waar de 20.000 Chanten traditioneel kunnen blijven leven. Ned.3, 20.09-20.40u.

Hot doc. Nadat in een Albanees bergdorpje een man door zijn vriend wordt vermoord, moet de vader van het slachtoffer, volgens de erecode van de Kanun, de moord op zijn zoon wreken. De Kanun is immers heilig en moet nageleefd worden. Verscheurd door de oeroude eis tot bloedwraak enerzijds en de moderne wetten anderzijds, terroriseert hij meer dan een jaar een volledig dorp. Belg.2 20.25-21.20u.

The Nazis - A warning from history. Over de opkomst van Hitler en het nazisme. Vanavond over het besluitvormingsproces dat tot de holocaust leidde. BBC2, 22.00-22.50u.

DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.19-0.05u.

Abenteuer Wildnis. De fauna van Madagaskar is uniek omdat ze zich miljoenen jaren lang onafhankelijk van het Afrikaanse vasteland heeft kunnen ontwikkelen.

Er leven diersoorten die elders allang uitgestorven zijn. Maandag, Duitsl.1, 15.15-16.00u.

AMUSEMENT

The best of Tommy Cooper. Show rond goochelaar/komiek Tommy Cooper. TV 10, 18.15-18.40u.

Cabaret op 5. In deze laatste aflevering staat de Brabantse cabaretier Mark van de Veerdonk centraal. RTL5, 22.20-22.50u.

MUZIEK

C-majeur. Oud-hoofdredacteur van Trouw, theoloog en directeur bij uitgeverij PCM Jan Greven laat de componisten Bach, Poulenc en Handel horen. Hij zoekt naar de diepere emotie in de muziek. Ned.1, 16.52-17.47u.

De grote componisten. Gustav Mahler (1860-1911) was tijdens zijn leven bekender als dirigent dan als componist. Pas deze eeuw veroverde hij een plaats in de reeks van de grote componisten. Belg.2, 22.10-23.10u.

KUNST

De Plantage. Gesprek met de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts over haar boek Taal zonder mij, gewijd aan haar vorig jaar overleden echtgenoot, de dichter en poeziecriticus Herman de Coninck. Ned.3, 17.00-18.00u.

Niki de Saint Phalle; Wer ist das Monster - Du oder Ich? Portret van de Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalle, die beroemd werd door haar enorm grote vrouwenbeelden. Duitsl.2 22.50-00.25u.

FILMS

Love at Large (Alan Rudolph, 1989, VS). Amusante en gestileerde puzzel over de liefde is vooral bedoeld voor Rudolphs medeliefhebbers van film noir. Tom Berenger is privedetective en Elizabeth Perkins ook. Zij kijkt hem op de vingers. Ook met Anne Archer en Kate Capshaw. SBS6, 13.35-15.10u., met reclame

Xime (Sana Na N'Hada, 1994, Guinee-Bissau/Portugal). Door Nederlanders Joop van Wijk en Melle van Essen geschreven en gefotografeerde Europees-Afrikaanse coproductie geeft schematisch beeld van het Guinee in de jaren zestig ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Portugezen.

Elk shot kan op de Novib-kalender. Ned. 3, 14.00-15.31u.

Counterpoint (Ralph Nelson, 1967, VS). Amerikaans orkest wordt gevangen genomen door gemene nazi's. BBC1, 15.20-17.05u.

Road Games (Richard Franklin 1981, Australie). Leuke `Hitchcock in Australie'. Regisseur Franklin, die ook Psycho II maakte, laat ergens in de Australische outback liftster Jamie Lee Curtis in de cabine van vrachtwagenchauffeur Stacy Keach stappen. Een seriemoordenaar teistert de buurt en dan is om een of andere reden Jamie altijd de pineut. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame

Ivoren Wachters (Dana Nechustan, 1998, Nederland) Laatste van drietal Vestdijkverfilmingen voor televisie verplaatst het originele verhaal van de jaren vijftig naar de jaren zeventig. Ook het karakter van de briljante scholier met het rottende gebit, Philip Corvage, is minder pedant, maar thema's als onzekerheid, isolement en verzet tegen de kleinburgerlijke moraal, blijven overeind in dit lange filmdebuut van jonge Nechustan. Ned.3, 20.40-22.02u.

Crimson Tide (Tony Scott, 1995, VS). Typische opgepompte productie van Jerry Bruckheimer & wijlen Don Simpson uitgevoerd door hun trouwe partner-in-crime Tony `Top Gun' Scott. Het conflict is simpel: wat doen oude rot Gene Hackman en Harvard-rationalist Denzel Washington aan boord van onderzeeer tegen dreigende kernramp? Veronica, 21.00-23.15u.

.Nagisa no sinbad/Like Grains of Sand (Ryosuke Hashigushi, 1995, Japan). De geserreerde wijze waarop Hashigushi het universele drama uit de wereld van puberende scholieren pesterijen, verveling, onzekerheid, onbegrepen liefdes en wanhoop in beeld brengt, doet denken aan de films van de door hem bewonderde Tsai Ming-liang.

Sterk spel van drie jonge hoofdrolspelers. Bekroond met een Tiger Award van het Rotterdamse Festival.

Leaving Normal (Edward Zwick, 1992, VS). Niet in Nederland uitgebrachte `feministische roadmovie' van regisseur Zwick (Legends of the Fall Courage under Fire). Goede hoofdrollen van Meg Tilly en Christine Lahti verhullen niet dat de film wel erg geent is op het succes van Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991). BBC1, 0.45-2.35u.

Nong Mia (prins Chatri Chalerm Yukoi, alias Than Mui, 1990, Thailand). De hobby van deze prins van het Thaise koninklijk huis leidde tot een melodrama over schippersvrouw die gaat passagieren in wereldstad Bangkok. Het educatieve moralisme maakt deel uit van de exotische charme van dit soort films. Duitsl.2, 1.05-2.50u., nagesynch.

.The Killers (Robert Siodmak, 1946 VS) Zie Film-vooraf. BBC2, 1.15-3.00u.