Selectie Televisie: Zaterdag; ACTUALITEITEN

Plein 1. Discussie over het tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs en de vraag of herintreders na een cursus van twee weken zo weer het onderwijs in kunnen. Verder hoe je als ouder omgaat met angsten en fobieen van je kinderen. Ned.2, 17.00-17.29u.

2 Vandaag. Met een reportage over het computerbedrijf Microsoft dat verdacht wordt van economisch machtsmisbruik. Maandag begint het proces in de VS. Verder keek 2 Vandaag samen met een aantal zware fans naar de laatste aflevering van de Duitse krimi Derrick. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. O.a. het afscheid van bondskanselier Helmuth Kohl en de uitslag van een nieuwe peiling naar het aantal Kamerzetels als er verkiezingen zouden zijn geweest. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Simek ontmoet! Martin Simek praat met monseigneur Willebrands (88) over hoe en wanneer hij God ontdekte. Ook vertelt Willebrands over de jodin die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde te dopen omdat haar enige motief zou zijn het concentratiekamp te ontvluchten. Ned.3, 17.30-18.00u.

Battlefields: The Tet offensive. Serie over de militaire aspecten van de Vietnamoorlog met vanavond over het Tet-offensief. Januari 1968 openden guerrillastrijders van de door Noord-Vietnam gesteunde Vietcong de aanval op enkele grote steden in Zuid-Vietnam. Discovery, 18.00-20.00u.

Correspondent . Vanavond het verhaal van Rageh Omaar, een van de drie BBC-journalisten die deze zomer in Jemen gearresteerd werd, de vervolging van gelovigen in Tibet door Chinezen en een emotionele pelgrimstocht van Polen naar Harkov. BBC2, 20.10-20.55u.

The Cold War. Serie over het naoorlogse mondiale conflict. Vanavond aandacht voor de Korea-oorlog. Amerika en de geallieerden steunden het zuiden, de Sovjet-Unie en China het noorden van Korea. BBC2, 21.05-21.55u.

Forensic detectives: Trial of the century. Over de rechtszaak rond O.J. Simpson en de rol van de forensische wetenschap daarin. Discovery 23.00-00.00u.

AMUSEMENT

Soundmixshow. Live finale waarin de winnaars van de voorgaande zes afleveringen om de titel Soundmixer 1998 strijden. De kijkers kunnen telefonisch hun stem uitbrengen, waarna de winnaar bekend gemaakt wordt in het programma `Monte Carlo' (23.00). RTL4 20.00-22.00u.

Good-bye, Derrick! Verslag van het verrassingsfeest voor inspecteur Derrick (Horst Tappert) n.a.v. zijn afscheid, met vele tegenspelers uit het verleden en de makers van de serie. (Van 23.15 tot 04.15 worden de vijf interessantse afleveringen van Derrick uitgezonden). Duitsl. 2, 20.15-22.00u.

Bridget Jones Night. Een avond lang aandacht voor de vrijgezelle vrouw van in de dertig, naar aanleiding van Helen Fielding's internationale bestseller Bridget Jones Diary. De Britse Fielding beschreef, onder het pseudoniem Bridget Jones, wekelijks in The Independent de meest intieme ervaringen van een alleenstaande vrouw. Om 22.00 een reportage over de manieren waarop vrouwen een afspraakje kunnen maken met een man, en om 22.45 wordt de rol van vrijgezelle vrouw in comedyseries door de jaren heen onderzocht. Om 23.30 is er een aflevering van de klassieke jaren tachtig sitcom Girls on top (met Tracey Ullman, Dawn French, Jennifer Saunders, Joan Greenwood en Ruby Wax). Ten slotte om 00.00 een discussie over het vrijgezellenleven als dertiger. BBC2, 21.55-00.40u.

Kopspijkers. Onder meer proberen de presentatoren Albert Verlinde en Jos Brink elkaar de loef af te steken en gaat Paul Heanen als dominee Gremdaat in op een gevoelskwestie. Freek de Jonge zingt zijn laatste cd-single Tem me dan. Ned.3, 23.40-0.38u.

The making of Out of Sight. Special over de totstandkoming van de onlangs uitgebrachte film Out Of Sight van regisseur Steven Soderbergh met George Cloony in de rol van gentleman-bankrover.

Veronica, 0.20-0.45u.

MUZIEK

Plankenkoorts. Met o.a. de tweede symfonie van Brahms en de ouverture uit `Der Fliegende Hollander' van Wagner, uitgevoerd door het VRT-Filharmonisch Orkest o.l.v. de Australische dirigente Simone Young. Belg.2, 22.30-23.25u.

KUNST

Kunst omdat het moet: Andrea's Stad. Herhaling van de documentaire van filmmaker Jindra Markus over de actrice Andrea Domburg, die vorig jaar op 23 juli overleed. Kort voor haar dood vergezelde Markus haar tijdens een wandeling door Amsterdam. Tijdens deze tocht haalt zij herinneringen op aan `haar stad'. Markus bezocht met Domburg ook haar andere thuis in het Franse Ige, waar zij met haar man Ferdi Posthuma de Boer vaak verbleef. Ned.2, 0.45-1.40u.

FILMS

Wer reisst denn gleich den Teufel aus? (Egon Schlegel 1978, DDR). Ossie-verfilming van sprookje van Gebroeders Grimm. Duitsl.3-West, 12.30-14.00u.

Red Line 7000 (Howard Hawks, 1965, VS). Een jonge James Caan in een niet zo sterke avonturenfilm van de dan al oude Howard Hawks. SBS6, 12.55-14.45u.

Der Mustergatte (Wolfgang Liebeneiner, 1937, Duitsland). Heinz Ruhmann steelt de show als burgermannetje. Zijn vrouw wil middels een flirt met een ander hun relatie wat oppeppen. Naar destijds populair toneelstuk van Avery Hopwood. Duitsl.1, 13.25-15.00u.

Teacher's Pet (George Seaton, 1958, VS). Vlotte romantische klucht met Clark Gable als sterverslaggever die omwille van Doris Day maar eens in de collegebanken plaats neemt waar zij lesgeeft. Gig Young is de kaper op de kust. BBC2, 13.35-15.30u.

Babes in Arms (Busby Berkeley, 1939, VS). Aflevering uit de destijds bijzonder succesvolle `Come On Kids, Let's Put On A Show'-musicals met het duo Judy Garland en Mickey Rooney in de hoofdrollen.

Veel van de oorspronkelijke liedjes uit de Rodgers en Hart-musical sneuvelden, maar voor wie er zin in heeft nog altijd leuk. Belg.1, 15.00-16.32u.

City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (Paul Weiland, 1994, VS). Billy Christal is leuker wanneer hij Oscarsuitreikingen presenteert, maar de schematische nostalgie van dit vervolg op succesverhaal over stadsjongens in het Wilde Westen wordt vergoed door veel aardige dialogen. Jack Palance, die in deel 1 stierf, keert terug als zijn eigen tweelingbroer. SBS6, 19.55-21.45u.

A Few Good Men (Rob Reiner, 1992, VS). Haantjesgedrag van Jack Nicholson als dubieuze ijzervreter en Tom Cruise als ambitieuze auditeur-militair die moordzaak op Amerikaanse basis op Cuba onderzoekt, is voornaamste attractie van recht toe, recht aan toneelbewerking. Ook met Demi Moore, Kevin Bacon en Kiefer Sutherland. Ned.1, 21.07-23.25u.

2010 (Peter Hyams, 1984, VS). Vooral interessant omdat iets meer duidelijk wordt over wat er nu eigenlijk in Kubricks 2001: A Space Odyssey gebeurde. Deze film werd gepresenteerd als een vervolg maar is niet meer dan een wat trage, reguliere sf-thriller. Met Roy Scheider, John Lithgow en Helen Mirren. Duitsl.3-West, 22.25-0.15u. tweetalig.

The Hunted (J.F. Lawton, 1995, VS). John Lone en Joan Chen (beiden uit The Last Emperor) samen met Christopher Lambert (Highlander) verzeild in gedoe over oude vete met zwaardgekletter en karategetrap. SBS6, 22.30-0.20u.

Les aveux de l'innocent (Jean-Pierre Ameris, 1996 Frankrijk/Belgie). Jonge man trekt naar Parijs om acteur te worden. Dat wordt een grandioze mislukking, maar wanneer hij verklaart schuldig te zijn aan een moord, heeft hij in ieder geval een publiek: de politie.

Aardige tweede film van Ameris over anonimiteit en isolement werd in Cannes bekroond met de Prix de la Jeunesse. Belg.1, 23.25-0.50u.

Liars Moon (David Fisher, 1981, VS). Duister melodrama met jonge Matt Dillon als arme jongen die in Louisiana verliefd wordt op de rijke bankiersdochter Cindy Fisher. Ned.1, 0.04-1.42u.

The Magnificent Seven Ride! (George McCowan, 1972, VS). Vierde vervolg op The Magnificent Seven (John Sturges, 1960), dat al een remake was Kurosawa's Sichinin no samurai. Daar heeft deze gewelddadige western weinig meer mee van doen. Sheriff Lee van Cleef wordt prompt gestraft voor een door zijn vrouw geinstigeerde coulante bui, en zint met zes huurlingen op wraak. Duitsl.1 1.35-3.10u.

Seven Woman (John Ford, 1965, VS). Vreemde, veelal versmade zwanenzang van John Ford handelt over missiezusters in China waar ze in de jaren dertig hun post moeten verdedigen tegen Mongoolse bendes. Misschien wel Fords slechtste film, maar nog altijd meeslepend avontuur. BBC2, 2.30-3.55u.