Pakistan en India houden vredesoverleg; Eerste gesprek in een jaar

De onderministers van Buitenlandse Zaken van India en Pakistan zijn gisteren in Islamabad begonnen met de eerste bilaterale vredesbesprekingen sinds ruim een jaar.

Een Pakistaanse woordvoerder zei na afloop van het overleg dat de besprekingen “open en eerlijk' waren geweest, maar geen van beide delegaties wilde iets loslaten over de inhoud van het gesprek tussen de Pakistaanse onderminister Sham Shad Ahmed en zijn Indiase ambtgenoot Ragunath.

De premiers van de twee landen, Atal Behari Vajpayee en Nawas Sharif, kwamen enkele weken geleden in New York overeen de vredesbesprekingen te hervatten. De spanningen tussen India en Pakistan liepen afgelopen voorjaar hoog op toen beide landen een serie ondergrondse kernproeven hielden.

Vandaag komen Ahmed en Ragunath te spreken over de deelstaat Kashmir, verreweg het grootste struikelblok op weg naar duurzame vrede tussen India en Pakistan. Beide landen eisen Kashmir al ruim 50 jaar op en hebben twee keer oorlog gevoerd over de Himalaya-staat. India controleert tweederde van Kashmir, Pakistan de rest. Rond de bestandslijn in Kashmir worden regelmatig granaatbeschietingen uitgevoerd tussen Indiase en Pakistaanse grenstroepen.

Gezien de hectische geschiedenis tussen India en Pakistan zijn waarnemers vooralsnog weinig hoopvol over een oplossing voor de kwestie-Kashmir. India verwijt Pakistan dat het actieve steun verleent aan de opstand van separatistische groeperingen in Indiaas Kashmir. Pakistan verwijt India dat 600.000 Indiase militairen de overwegend islamitische Kashmiri's onderdrukken en op grote schaal de mensenrechten schenden. De bijna tien jaar oude opstand in het Indiase deel van Kashmir heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Pakistan wil dat de bevolking van Kashmir zich in een referendum kan uitspreken over de vraag bij welk land zij willen horen. New Delhi staat op het standpunt dat Kashmir een ondeelbaar geheel vormt met India.

Veel waarnemers zien het al als grote winst als India en Pakistan er in slagen in gesprek te blijven. Ondanks de pessimistische vooruitzichten lieten beide delegaties gisteren in Islamabad weten dat zij hoopvol zijn over betere betrekkingen tussen de twee landen op het subcontinent. “India streeft naar vreedzame en vriendschappelijke betrekkingen met Pakistan', zei Ragunath bij aankomst op de luchthaven van Islamabad. Ahmed zei op zijn beurt dat Pakistan streeft naar “duurzame vrede met India'.

Begin volgende maand bespreken vertegenwoordigers van India en Pakistan in New Delhi zes andere onderwerpen, waaronder een aantal kleinere grensgeschillen, economische samenwerking, culturele uitwisselingen en de bestrijding van de drugshandel.

    • Rob Schoof